Koning Martinez ontvangt meelijwekkende schim

Reacties

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Premier League. Voor de 35ste speelronde is dat het duel tussen Everton en Manchester United van zondag (17.10 uur).

Koning Martinez ontvangt meelijwekkende schim

Everton

Klassering: 5de plaats (66 punten uit 33 duels)
Vorm: W-W-W-W-V

Het Instapmoment. Het is een populaire term uit het trainersjargon. In het kort luidt de doorgaans gebezigde wijsheid dat je als trainer beter niet bij een club kunt gaan werken die een goed seizoen achter de rug heeft, vanwege een ander trainerscliché: Het Afbraakrisico. Om een succesvolle trainer op te volgen, heb je ballen nodig. Die heeft Roberto Martinez blijkbaar, want hij stapte onbevreesd in de voetsporen van David Moyes, een van de succesvolste en populairste trainers die Everton ooit gehad heeft.

Dat Moyes al na een jaar een schim uit een ogenschijnlijk ver verleden blijkt te zijn, is het allergrootste compliment dat je Martinez kunt maken. Met min of meer hetzelfde spelersmateriaal als Moyes, verpulverde hij vorige week al het puntenrecord van Everton. Dat stamde uit 2008, toen The Toffees 65 punten behaalden. Met nog vier duels te spelen, gaat de club die mijlpaal ongetwijfeld nog een stuk scherper zetten. De titel kroonprins is Martinez dan ook al ontgroeid. De koning is dood, lang leve de koning!

Onder Martinez is Everton niet alleen beter gaan presteren, maar ook leuker gaan voetballen. Terwijl de club onder Moyes zich vaak aanpaste aan de tegenstander, gaat het Everton nieuwe stijl áltijd uit van eigen kracht. Durf en initiatief zijn de toverwoorden van Martinez. Week in week uit, tegen wie dan ook. De seizoenkaarthouders zijn tweewekelijks gegarandeerd van een voetbalfeest. Als het een beetje meezit, worden zij volgend seizoen zelfs getrakteerd op Champions League-voetbal. Een zege op United, is dan wel een absolute must.

Manchester United

Klasserin: 7de plaats (57 punten uit 33 duels)
Vorm: V-W-V-W-W

Ontzag, respect en een daverend applaus. Zo had manager David Moyes zich zijn terugkeer op Goodison Park voorgesteld toen hij Everton vorig jaar inruilde voor Manchester United. Hoewel de trouwe aanhang van The Toffees de Schot misschien nog wel op een plichtmatig applausje zal trakteren, is er verder bar weinig terechtgekomen van wat Moyes zich voorspiegelde. Hoewel hij vanwege zijn verdiensten voor de club altijd zal worden gerespecteerd, wekt de terugkeer van Moyes op het oude nest eerder medelijden op dan ontzag. Hoe je het namelijk ook wendt of keert: Moyes' debuutjaar op Old Trafford is uitgedraaid op een gigantisch fiasco.

Dat de club met nog vijf duels te gaan in feite alleen nog maar kans maakt op kwalificatie voor de Europa League, is in alle opzichten United-onwaardig. Om uitzicht te houden op de Europa League, móét er gewonnen worden van Everton. Indien dat lukt, houdt United zelfs nog een minimale kans op kwalificatie voor de Champions League. Als United deelname aan beide toernooien misloopt, zou het voor het eerst sinds de oprichting van de Premier League zijn (1992) dat The Red Devils in Europa ontbreken.

Bij een zege op Everton ligt er een fraai seizoenslot in het verschiet voor United, waarin de club alvast wat vertrouwen kan tanken met het oog op volgend jaar. Een overwinning tegen Everton zou de derde triomf op rij zijn voor United, dat daarna drie achtereenvolgende keren thuis speelt tegen relatief zwakke opponenten: Norwich City, Sunderland en Hull City. De mannen van Moyes sluiten de jaargang af met een bezoek aan Southampton.

Onderlinge historie

Everton-uit is altijd een lastige wedstrijd voor Manchester United. Van de 85 keer dat beide partijen elkaar troffen in Liverpool, won Everton er 39, tegenover 27 zeges voor United. De laatste keer dat die ploeg won op Goodison Park was in 2011, toen Javier Hernández het enige doelpunt maakte. Opmerkelijk: alle spelers die toen namens United aan de aftrap verschenen, staan op één na nu nog steeds bij de club onder contract. Die uitzondering speelt tegenwoordig voor PSV: Ji-Sung Park.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
29/10/2011 Everton - Manchester United 0-1 Premier League
22/04/2012 Manchester United - Everton 4-4 Premier League
20/08/2012 Everton - Manchester United 1-0 Premier League
10/02/2013 Manchester United - Everton 2-0 Premier League
04/12/2013 Manchester United - Everton 0-1 Premier League

Tekst: Reon Boeringa

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.