Koné schiet hoop van Sunderland aan flarden met hattrick

Sunderland heeft de 3-0 zege op Newcastle United van vorige week in de Tyne-Wear Derby geen goed vervolg kunnen geven. Op bezoek bij Everton gingen de bezoekers agressief van start, maar de thuisploeg won het spectaculaire duel, mede door drie goals van Arouna Koné, met ruim verschil: 6-2.

Met Patrick van Aanholt als linksback in de basis en Jeremain Lens op de bank ging Sunderland, nummer negentien op de ranglijst van de Premier League, op jacht naar zijn tweede zege in successie. De ploeg deed vorige week de laatste plaats over aan Aston Villa en wilde de ingezette weg naar boven uiteraard vervolgen.

In het duel met Everton werd die intentie van The Black Cats meteen duidelijk. De ploeg trok ten aanval en was al binnen vijf minuten zeer gevaarlijk. Van Aanholt zette een aanval op en mocht ook zelf afronden. Hij trof echter de paal. Zo'n tien minuten later overkwam zijn ploeggenoot Adam Johnson hetzelfde, in de rebound na een redding van Everton-doelman Tim Howard op een schot van Jermain Defoe.

Tegen de verhouding in was het echter Everton dat op voorsprong kwam. Gerard Deulofeu werd na negentien minuten in de diepte gestuurd en oog-in-oog met keeper Costel Pantilimon faalde de Spanjaard niet. Het betekende zijn eerste competitiegoal van dit seizoen. Voormalig PSV- en Roda JC-aanvaller Arouna Koné maakte er vervolgens zelfs 2-0 van. Defoe schoot Sunderland kort voor rust terug in de wedstrijd: 2-1.

Arouna Koné was zondagmiddag driemaal trefzeker tegen Sunderland

Na de pauze kwamen de gasten zelfs langszij. Uit een voorzet van Van Aanholt, die een prima wedstrijd speelde, kopte Steven Fletcher de bal achter Howard. Lang genieten van de gelijke stand konden manager Sam Allardyce en zijn manschappen echter niet. Een eigen doelpunt van Sebastián Coates bracht Everton namelijk weer aan de leiding, enkele minuten later gevolgd door de 4-2 van Romelu Lukaku en de 5-2 van Koné.

Een kwartier voor tijd maakte de Ivoriaan met een rake kopbal zijn hattrick compleet en gooide het duel daarmee definitief in het slot. Door de nederlaag blijft het dapper strijdende Sunderland steken op zes punten en kan het maandag weer worden voorbijgestreefd door Aston Villa, dat op bezoek gaat bij Tottenham Hotspur. Everton komt op zeventien punten en nestelt zich daarmee steviger in de middenmoot van de Premier League.