Koeman stunt tegen Arsenal na wondergoal Martina

Arsenal heeft niet kunnen profiteren van de nederlaag van koploper Leicester City. De Londenaren verloren op bezoek bij het Southampton van manager Ronald Koeman met 4-0, onder meer dankzij een schitterend doelpunt van basisdebutant Cuco Martina. Voor The Saints kwam er daarmee een einde aan vijf competitieduels zonder zege.

Martina, afgelopen zomer overgekomen van FC Twente, stond ineens voor zijn basisdebuut doordat Cédric op de laatste training voorafgaand aan de confrontatie met Arsenal een blessure opliep. De verdediger die dit seizoen in slechts drie Premier League-wedstrijden in actie kwam zette die mijlpaal luister bij met een fenomenale goal.

Arsenal-verdediger Per Mertesacker kopte een voorzet vanaf de linkerflank uit zijn strafschopgebied, maar die bal belandde voor de voeten van de rechtsback van The Saints. Die twijfelde niet, zette de buitenkant van zijn rechtervoet met grote snelheid tegen het speeltuig en door die balbehandeling kreeg het projectiel het juiste effect mee.

Primeur
Met zijn schitterende goal in de negentiende minuut zorgde Martina niet alleen voor de vroege voorsprong; het was eveneens een mijlpaal voor de Premier League. De 26-jarige verdediger is namelijk de eerste profvoetballer met de Curaçaose nationaliteit die tot scoren komt op het hoogste niveau in Engeland. Bovendien gaf hij met de openingstreffer de aanzet voor de eerste zege van Southampton na een reeks van vijf competitiewedstrijden zonder zege.

Cuco Martina schiet de bal met de buitenkant van zijn rechtervoet achter Arsenal-doelman Petr Cech.

Die overwinning kreeg tien minuten na rust nog wat meer glans toen Shane Long, de Ierse spits die voor rust nog enkele grote kansen verprutste, de voorsprong verdubbelde. De vervanger van de aan zijn knie geblesseerde Graziano Pellè tikte een voorzet van Victor Wanyama binnen, waarna ook captain José Fonte nog meedeelde in de feestvreugde door in de 69ste minuut de 3-0 binnen te koppen uit een hoekschop. In de blessuretijd zorgde Long met een schot door de benen van Cech nog voor de 4-0 eindstand.

Daarmee bracht het keurkorps van Koeman Arsenal - dat voor het eerst sinds december 2014 weer eens drie of meer goals moest slikken - de vierde nederlaag van het seizoen toe, maar versperde het voor The Gunners bovendien de weg naar de koppositie. Een weg die open lag door de 1-0 nederlaag van lijstaanvoerder Leicester City, dat eerder op de dag al op bezoek ging bij Liverpool. De achterstand van de Londenaren op The Foxes blijft nu twee punten, Southampton komt door de knappe en ruime overwinning op 24 punten uit achttien speelronden. Die score is goed voor de twaalfde plaats op de ranglijst.