Koeman profiteert dankbaar van West Ham-reeks Lukaku

Het Everton van manager Ronald Koeman heeft zondagmiddag zijn eerste Premier League-zege sinds 17 september geboekt. Met dank aan Romelu Lukaku werd West Ham United met 2-0 verslagen.

Everton wist vier competitiewedstrijden op rij niet te winnen na de uitstekende competitiestart. Na een evenwichtige eerste helft gaf Romelu Lukaku het thuispubliek op Goodison Park in de vijftigste minuut eindelijk weer reden tot juichen. Uit een voorzet van Yannick Bolasie, die snel bij de bal was na een redding van doelman Adrián op een schot van Seamus Coleman, kopte Lukaku raak. Zo deed de Belg The Hammers voor de zoveelste keer pijn. Lukaku scoorde in zijn laatste zeven wedstrijden tegen West Ham en heeft zo het record van Robin van Persie binnen handbereik. De Nederlander scoorde in de shirts van Arsenal en Manchester United in acht achtereenvolgende duels met Stoke City.

De Londenaren waren de laatste weken net opgekrabbeld na de zo zwakke start in de Premier League en rechtten ook in Liverpool de rug na de tegenslag. Michail Antonio was Ashley Williams te snel af in een sprintduel, maar verzuimde vervolgens Joel Robles van dichtbij te kloppen. De Spanjaard keepte vanwege een voetblessure van Maarten Stekelenburg. Niet veel later had Robles een uitstekende redding in huis om te voorkomen dat een schot van Mark Noble in de bovenhoek belandde.

West Ham mocht even ruiken aan de gelijkmaker, maar die kwam er niet. Ross Barkley zorgde een kwartier voor het einde voor de beslissing. De aanvallende middenvelder kreeg de bal uitstekend aangespeeld van Lukaku en rondde vakkundig af: 2-0. Lukaku en Tom Cleverley kregen in de slotfase de mogelijkheid om de overwinning nog meer glans te geven, maar Adrián voorkwam dat.

West Ham drong niet meer aan en blijft door de nederlaag steken op een zestiende plaats in de Premier League. Everton doet het verdienstelijk in de subtop en staat zesde, met een achterstand van twee punten op nummer vier Tottenham Hotspur.