Koelbloedige Huntelaar elimineert Twente met hattrick

FC Twente is na een boeiende wedstrijd uitgeschakeld in de Europa League. De Tukkers gingen in Gelsenkirchen met 4-1 ten onder. In Enschede werd met 1-0 gewonnen, maar door de ruime nederlaag was dat niet genoeg voor een plaats in de volgende ronde.

Twente-trainer Steve McClaren verraste door aan te treden met enkele wijzigingen. Peter Wisgerhof, Ola John en Leroy Fer ontbraken in de basis. In de beginfase ontstond er direct grote druk op het doel van Nicolay Mihaylov. Een schot van Jermaine Jones dwong de Bulgaarse doelman al na acht minuten naar de grond.

Tegen de verhoudingen in kwam Twente op voorsprong. Een zeer knappe aanval, opgezet door Nacer Chadli en Luuk de Jong, eindigde bij Willem Janssen. De middenvelder schoot de bal vervolgens beheerst binnen: 0-1.

En kwartier later stond het weer gelijk. De concentratie bij Twente werd minder, waar Schalke optimaal van profiteerde. Een voorzet van Julian Draxler werd vogelvrij binnen gekopt door Klaas-Jan Huntelaar.

Naarmate de rust naderde kregen de Tukkers het lastiger met Die Königsblauen. Tien minuten in de tweede helft werd het een haast onmogelijke opgave voor Twente. Door een handsbal van Janssen, in het strafschopgebied, mocht Huntelaar een penalty nemen. De aanvaller schoot onberispelijk binnen: 2-1.

Toen Jones de stand twintig minuten voor tijd op 3-1 bepaalde was het gebeurd met Twente. Door de ruime voorsprong kreeg Schalke vleugels en bleef de ploeg van Huub Stevens aanvallen. Op zoek naar meer. Het resulteerde in een prachtige treffer van Huntelaar.

Met een slimme kapbeweging werd Dwight Tiendalli op het verkeerde been gezet, waarna de Oranje-international de bal hard in de bovenhoek schoot: 4-1. Door de uitschakeling van Twente en PSV is AZ de enige Nederlandse ploeg die zich handhaaft in Europa. Foto: VI Images