KNVB wil proeftuin zijn voor idee Van Basten

Reacties

Als het aan de KNVB ligt, hebben de clubs volgend seizoen in het nationale bekertoernoooi een extra wisselmogelijkheid. De Nederlandse bond heeft zich aangemeld voor een proef.

KNVB wil proeftuin zijn voor idee Van Basten

Marco van Basten had in Voetbal International in de zomer van 2015 al een balletje opgegooid over extra mogelijkheden voor trainers om vers bloed te kunnen brengen in de verlenging. De oud-international, die inmiddels de KNVB heeft verruild voor de FIFA, ziet die plannen mogelijk tot uitvoering komen in Nederland.

De KNVB ziet zich als voortrekker als het gaat om nieuwe spelregels, zoals ook bij het inzetten van de videoscheidsrechter. Om dat te onderstrepen heeft het zich bij de internationale spelregelcommissie IFAB gemeld om met ingang van volgend seizoen 2017/18 een vierde wisselspeler toe te staan in het KNVB-bekertoernooi. De extra wisselmogelijkheid geldt voor de verlenging.

'We hebben veel discussies gevoerd over de noodzaak van innovatie', zegt KNVB-directeur Gijs de Jong op de website van de bond. 'Enerzijds om het spel eerlijker te maken en anderzijds om de aantrekkelijkheid te verhogen. Afgelopen jaren waren we als KNVB vaak een roepende in de woestijn, maar langzamerhand krijgen we nu steeds meer medestanders.'

Eerder besloten de Zuid-Amerikaanse bond en de UEFA de vierde wissel al in te voeren bij een toernooi. Bij de strijd om de Copa América werd de regel afgelopen zomer nog niet gebruikt door een team, maar bij het EK Onder-19 had Oranje de primeur in het verloren play-offduel (strafschoppen) met Duitsland om een WK-ticket. Michel Vlap kwam toen in de 105de minuut in het veld voor Laros Duarte als vierde invaller.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.