KNVB verbiedt aanmoedigingspremies

Reacties

De KNVB heeft een verbod uitgevaardigd op het uitkeren van aanmoedigingspremies. Regelmatig beloven clubs aan het eind van het seizoen bonussen aan andere ploegen, die zo worden aangespoord hun sportieve plicht te doen.

KNVB verbiedt aanmoedigingspremies

Dat kan bijvoorbeeld gebeuren om een concurrent van de betalende club af te troeven. Een bekend voorbeeld was de discussie in 2007, toen de KNVB onderzoek deed naar een winstpremie die Ajax zou hebben beloofd aan Excelsior. Destijds moesten de Rotterdammers op de slotdag winnen van AZ, wilde Ajax nog kans maken op de titel. Excelsior klopte de Alkmaarders inderdaad (3-2), maar de Amsterdammers kwamen uiteindelijk één doelpunt tekort ten opzichte van lachende derde PSV.

Er stond echter niks over in de regels. Nu wel. Aanleiding voor het verbod is een internationale rechtszaak bij het sporttribunaal CAS in Lausanne. Daar werd bepaald dat dergelijke premies de integriteit van de sport aantasten.

Clubs die de winstpremies toch accepteren, kunnen worden uitgesloten van Europees voetbal. Opvallend is wel dat de KNVB destijds tegenover het boze AZ meldde dat het onmogelijk was toezicht te houden op het beloven van aanmoedigingspremies. Hoe de bond er nu wél op wil gaan toezien, is onduidelijk.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.