KNVB stelt Willem II gerust over matchfixing

Reacties

Algemeen directeur Berry van Gool van Willem II is door de KNVB 'gerust gesteld' wat betreft de mogelijke matchfixing rond het uitduel van zijn club met NEC van afgelopen januari.

KNVB stelt Willem II gerust over matchfixing

De Duitse publieke omroep ARD meldde woensdag dat er opvallend veel geld was ingezet op een 1-0 uitslag van die wedstrijd, die inderdaad in die cijfers eindigde.  'Er is op dit moment geen reden om ons zorgen te maken', aldus Van Gool tegen Voetbal International.

Donderdagmorgen zocht Van Gool contact met de Nederlandse voetbalbond. Hem werd verteld dat dat het systeem dat de UEFA gebruikt om verdachte wedstrijden in kaart te brengen, geen alarm sloeg bij het treffen tussen NEC en Willem II in De Goffert.

Van Gool: 'We bagatelliseren niets. We sluiten onze ogen echt niet voor het probleem matchfixing an sich. Dat kan overal voorkomen. Maar we moeten er ook voor waken niet meteen van het ergste uit te gaan wanneer media met verdachtmakingen komen. Ik bedoel: op onze wedstrijd tegen Achilles '29 werd ooit ook opvallend veel geld ingezet. Ook daar is nooit iets geks uitgekomen. Ik geloof er honderd procent in dat onze selectie te goeder trouw is. Ik steek mijn hand in het vuur voor ze.'

Na afloop van de wedstrijd in Nijmegen beklaagde Willem II zich juist over de gang van zaken. Arbiter Kamphuis kende thuisclub NEC een penalty toe na vermeend hands van de inmiddels naar AZ vertrokken Stijn Wuytens. Verdediger Frank van der Struijk van de Tilburgse club werd bovendien van het veld gestuurd na twee makkelijk gegeven gele kaarten.

Van Gool wenst niet op de arbitrale beslissingen in te gaan. Hij richt zich liever op de wedstrijd die Willem II komende zondag speelt: thuis tegen Ajax. De Tilburgers hebben hard punten nodig in de strijd om handhaving in de Eredivisie.    

De KNVB laat weten na te gaan of er meer signalen zijn die verdere actie noodzakelijk mnaken. 'We nemen alle signalen rond matchfixing uiterst serieus", zegt Wouter Boshuis, Integrity Officer. 'Want matchfixing is een realiteit in het voetbal. Maar bij een afwijkend gokpatroon is er niet per definitie sprake van matchfixing. Daarvoor is meer bewijs nodig. De documentairemakers maken een direct verband tussen een afwijkend gokpatroon en matchfixing. Dat gaat te ver, want hierdoor zitten de betreffende clubs direct in het verdachtenbankje zonder aanvullend bewijs.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.