KNVB pleit voor doorgaan FIFA-verkiezing

Reacties

In tegenstelling tot de Europese voetbalbond (UEFA) en de Engelse voetbalbond (FA) pleit de KNVB voor het doorgaan van de FIFA-presidentsverkiezing van vrijdag. Dat heeft de voetbalbond in een officieel statement laten weten.

KNVB pleit voor doorgaan FIFA-verkiezing

Door de woensdag naar buiten gekomen perikelen rond de FIFA werden er door de UEFA en de FA vraagtekens gezet bij de doorgang van de verkiezing, waarin Sepp Blatter zijn FIFA-troon wil behouden. Woensdag kwam naar buiten dat in Zürich zeven FIFA-officials zijn aangehouden vanwege verdenking van omkoping en corruptie. Dat gebeurde op instigatie van de Amerikaanse autoriteiten, die in totaal veertien verdachten aanmerkten.

Naast het Amerikaanse onderzoek startte de Zwitserse justitie een onderzoek naar corruptie, omkoping en andere malversaties bij de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 aan Rusland en Qatar. De FIFA heeft in een eerste verklaring al wel laten weten dat de verkiezing van vrijdag en de twee genoemde wereldkampioenschappen vooralsnog gewoon doorgaan.

'De KNVB hecht een groot belang aan het doorgaan van zowel het aanstaande congres als de presidentverkiezingen. Juist op dit moment, bij wereldwijde commotie over de arrestaties in Zürich', aldus directeur betaald voetbal Bert van Oostveen.

Hoewel zittend preses Sepp Blatter geen verdachte is, liet de KNVB via een woordvoerder al wel weten de 79-jarige Zwitser als verantwoordelijke te zien van de puinhopen. 'De KNVB betreurt de impact van de arrestatie van een aantal FIFA-officials vanochtend in Zürich door de Zwitserse politie. De beschuldigingen aan het adres van de betrokken officials, onder meer van omkoping en afpersing, doen wéér afbreuk aan het imago van FIFA en het voetbal. Daarom is de KNVB een groot voorstander van het schoon maken van de FIFA', zo stelt de bond in de verklaring.

'Het zal voor eenieder duidelijk zijn dat de KNVB, een van de oprichters van de FIFA, een kritisch volger is van de wereldvoetbalbond', vervolgt Van Oostveen. 'In die houding paste de kandidatuur van bondsvoorzitter Michael van Praag in de strijd om de presidentszetel van tegenkandidaat Sepp Blatter', aldus de KNVB-directeur over Van Praag, die zich inmiddels terugtrok. Daardoor is prins Ali Bin Hussein als enige over als tegenstrever van Blatter. De opponent van de Zwitser nam de belangrijkste agendapunten van Van Praag op in zijn plannen.  

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.