KNVB: nog vijf clubs in zorgwekkende categorie 1

De KNVB heeft de nieuwe categorie-indeling met betrekking tot de financiële situatie van de clubs bekendgemaakt. Vijf van de clubs in het betaalde voetbal zitten op basis van de ingediende begrotingscijfers voor het seizoen 2014/15 in categorie 1, oftewel de groep clubs waarvoor de financiële situatie zorgwekkend is.

KNVB: nog vijf clubs in zorgwekkende categorie 1

Clubs uit categorie 1 staan onder curatele van de KNVB. Zij moeten werken aan financieel herstel op basis van een ingediend plan van aanpak, dat er voor moet zorgen dat er in drie jaar (negen meetmomenten) promotie naar minimaal categorie 2 gemaakt moet worden.

'Fortuna Sittard zit met ingang van augustus 2012 in categorie 1. De Graafschap, FC Twente en NAC Breda met ingang van november 2013 en VVV-Venlo sinds maart 2014', zo vult de KNVB aan.

Acht clubs zijn ingedeeld in groep 3, voor clubs die de financiële situatie volledig op orde hebben. De andere 21 clubs zijn ingedeeld in categorie 2.

De Categorie-indeling (*)

Categorie 1: De Graafschap, FC Twente, Fortuna Sittard, NAC Breda en VVV-Venlo.

Categorie 2: ADO Den Haag, Excelsior, FC Den Bosch, FC Dordrecht, FC Eindhoven, FC Emmen, FC Groningen, FC Oss, FC Utrecht, FC Volendam, Helmond Sport, MVV Maastricht, N.E.C., PEC Zwolle, RKC Waalwijk, Roda JC, SC Cambuur, Sparta Rotterdam, Telstar,  Vitesse en Willem II.

Categorie 3: Ajax, Almere City FC, AZ, Feyenoord, Go Ahead Eagles, Heracles Almelo, PSV, en sc Heerenveen.

De KNVB maakte op basis van de nieuwe indeling ook een vergelijking met vorig jaar. 'Op basis van de ingediende begrotingscijfers 2013/’14 behoorden destijds twee clubs tot categorie 1, drieëntwintig clubs tot categorie 2  en negen clubs tot categorie 3. FC Emmen is vergeleken met vorig jaar gestegen van categorie 1 naar categorie 2. Fortuna Sittard zit nog in categorie 1 en De Graafschap, FC Twente, NAC Breda en VVV-Venlo zijn daar ten opzichte van de begrotingscijfers van vorig jaar bijgekomen. MVV Maastricht, FC Oss, Telstar en FC Volendam gaan ten opzichte van vorig jaar van categorie 3 naar categorie 2. Feyenoord en AZ stijgen van categorie 2 naar categorie 3.

*= Achilles ’29 en de beloftenteams van Ajax, FC Twente en PSV zijn niet meegenomen in het overzicht.

Bekijk hier al onze video's