KNVB en HawkEye trappen af in Stadion Galgenwaard

Bij FC Utrecht-Roda JC op 28 september aanstaande wordt voor het eerst in het Nederlandse betaalde voetbal een wedstrijd afgewerkt met doellijnbewaking.

KNVB en HawkEye trappen af in Stadion Galgenwaard

In Stadion Galgenwaard zullen vanaf dit duel de eerstvolgende tien thuiswedstrijden van FC Utrecht ondersteund worden met doellijntechnologie. Tussen 2 maart en 27 april 2014 zal bij zes wedstrijden in De Kuip (inclusief de KNVB-bekerfinale) gebruik worden gemaakt van het HawkEye-systeem. De Arena is vanaf 6 mei 2014 het podium voor deze technologische inzet.

De KNVB zal eveneens bekijken of het mogelijk is om de oefenwedstrijden van het Nederlands elftal ter voorbereiding op het WK in Brazilië onderdeel te laten zijn van het traject. In het geval het systeem daadwerkelijk tijdens een duel uitsluitsel moet geven, is een bijbehorende animatie voor de kijkers thuis zichtbaar.

De keuze voor Stadion Galgenwaard is overigens logisch. Tijdens het voortraject is in Utrecht door HawkEye reeds een zogeheten stadioncontrole uitgevoerd en HawkEye adviseert ook in een middelgroot stadion de technologie toe te passen. Tot slot wordt de opnamebus van het HawkEye-systeem tijdens de uitwedstrijden van FC Utrecht bij andere competitiewedstrijden ingezet om de mogelijkheden van een videoreferee nader te onderzoeken. (Chris Tempelman)

In de nieuwe editie van VI leest u het meer over het HawkEye-systeem, met daarbij een reactie van Gijs de Jong van de KNVB. Klik hier voor de inhoud van het nieuwe nummer.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen