Knokkend AZ is FC Groningen de baas na verlenging

Ondanks een vroege achterstand en een gebrek aan echte spitsen heeft AZ zich geplaatst voor de derde ronde van de KNVB-beker. De ploeg klopte FC Groningen na verlengingen met 4-2 en dat was op basis van de gehele wedstrijd ook wel terecht.

AZ had personele problemen voorin omdat de spitsen Jozy Altidore, Charlison Benschop en Ruud Boymans niet wedstrijdfit waren. Brett Holman moest nu in de spits spelen. De plannen van coach Gertjan Verbeek werden na vijf minuten spelen nog verder in de war geschopt.

David Teixeira veroverde de bal en stuurde Leandro Bacuna op avontuur aan de rechterkant. Na Ragnar Klavan te hebben afgeschud, was de spits uit Uruguay op tijd voor het doel om met een knappe voetbeweging de bal naar de verre hoek te sturen voor 1-0.

De thuisploeg ging daarna hartstochtelijk op zoek naar de gelijkmaker en kreeg diverse kansen om daarvoor te zorgen. De afronding was echter onvoldoende en het had te kampen met pech. Een kwartier voor tijd maakte AZ dan toch gelijk.

Invaller Nick Viergever, die op de bank begon omdat Verbeek rust voor de verdediger noodzakelijk achtte, was belangrijk. Bij een hoekschop zag Pontus Wernbloom zijn inzet nog gekeerd worden door Brian van Loo en de lat maar de rebound was een prooi voor Viergever.

In de slotfase kreeg FC Groningen nog drie prima kansen maar invaller Danny Holla (twee keer, waarvan een vanaf drie meter) en Bacuna schoten in uitstekende positie naast of over. Verlengingen moest daarom beslissingen brengen. AZ nam binnen tien minuten in de extra tijd afstand.

Eerst klopte Moisander Van Loo met een afstandsschot dat via Johan Kappelhof van richting was veranderd. Adam Maher zorgde voor de 3-1. Terwijl FC Groningen-verdediger Lorenzo Burnet geblesseerd op de grond lag, besloot Dirk Marcellis toch door te spelen en schoot op de paal. De rebound was voor de talentvolle middenvelder.

Toen Tim Sparv zijn tweede gele kaart, dus de rode, kreeg leek het helemaal klaar voor de thuisploeg. De Groningers richtten zich echter nog een keer op en vonden aansluiting via Tim Keurntjes. De invaller ontving de bal uit een hoekschop van Bacuna op de rand van het strafschopgebied en schoot geplaatst binnen.

Na tien minuten in de tweede helft van de verlenging besliste Johann Berg Gudmundsson de wedstrijd definitief. De IJslander volleerde een voorzet van Roy Beerens binnen. In de laatste minuut kreeg Jonas Ivens van FC Groningen nog de rode kaart toen hij de doorgebroken Kevin Luckassen naar de grond trok.

Toen wisten de Noord-Hollanders inmiddels al zeker dat ze bij de laatste 32 van het KNVB-beker toernooi zouden zitten. Foto: VI Images