Klutsgoal Promes bezorgt FC Twente zege bij Roda JC

FC Twente heeft uitstekende zaken gedaan in de Eredivisie door te winnen op bezoek bij Roda JC Kerkrade. Op de overwinning was niets af te dingen gezien de kansen die de club uit Enschede kreeg in Limburg.

In de eerste helft deden beide ploegen weinig voor elkaar onder. FC Twente was wel iets gevaarlijker en dan met name Quincy Promes, die afgelopen zondag tijdens de 5-2 thuiszege op NAC Breda nog twee keer scoorde. De rechtsbuiten kreeg zijn eerste mogelijkheid in de vierde minuut, maar via Ard van Peppen ging de inzet van Promes over.

Het spel golfde daarna over en weer en in de 39ste minuut kwam Roda JC vanuit het niets op voorsprong. Via Mitchell Donald en Krisztián Németh kwam de bal bij Van Peppen, die zijn voorzet door Guus Hupperts binnen gekopt zag worden. Kort na de openingstreffer kregen de bezoekers een uitgelezen kans om de stand weer gelijk te trekken, maar dit keer stuitte Promes op de benen van doelman Filip Kurto.

FC Twente kwam na rust uitstekend uit de startblokken, drukte de thuisclub terug op eigen helft en creëerde in het eerste kwartier van de tweede helft enkele goede mogelijkheden. Al het gevaar van de bezoekers kwam via de linkerflank, waar Dusan Tadic en Felipe Gutiérrez goede voorzetten in huis hadden. Daarvan kon er één maar ternauwernood door Van Peppen van de lijn gekopt worden. Na ruim een uur schoot Youness Mokhtar op aangeven van Tadic op Kurto, maar in de 69ste minuut was het wél raak.

Luc Castaignos liep slim weg uit de rug van Roly Bonevacia en tikte van dichtbij een voorzet van Mokhtar binnen. Na de gelijkmaker kwam Roda JC weer wat beter in de wedstrijd, maar een kwartier voor tijd liet Mokhtar na een goede actie van Castaignos na om FC Twente op voorsprong te zetten. Het bleek uitstel van executie, want in de 79ste minuut maakte Promes zijn missers uit de eerste helft goed. Een voorzet van Roberto Rosales kwam via Kurto tegen Promes aan en stuiterde zo het doel in.

Het bleek de beslissing in de wedstrijd. Roda JC ging nog wel op jacht naar de gelijkmaker, maar zonder succes. Al was Mark-Jan Fledderus in de extra speeltijd nog dicht bij 2-2 met een schot op de paal. FC Twente won daardoor voor het eerst sinds 31 oktober 2009 weer eens in Kerkrade. Door de overwinning komen de Tukkers op gelijke hoogte met Eredivisie-koploper Vitesse, dat nog wel een wedstrijd (zondag thuis tegen SC Cambuur) tegoed heeft. Roda JC staat nu twaalfde.