Kluivert: van Camp Nou naar Montserrat

Reacties

Als voetballer acteerde Patrick Kluivert op de allerhoogste podia. Als zelfstandig trainer begint hij ver buiten de spotlights. Zijn liefde voor het spel drijft de voormalige superspits naar de obscuriteit.

Kluivert: van Camp Nou naar Montserrat

Hoe beland je van Camp Nou op Montserrat? Kluiverts carrièrepad prikkelt de fantasie. Hij maakte de winnende treffer in de Champions League-finale, werd kampioen in Nederland en Spanje, speelde 79 interlands en heeft illustere clubs als Ajax, Barcelona, Valencia en Newcastle United op zijn cv staan. In de week dat generatiegenoot Giovanni van Bronckhorst werd benoemd tot hoofdtrainer van Feyenoord, begint Kluivert zijn carrière als supervisor annex bondscoach in de Caraïben. Montserrat-thuis is zijn vuurdoop.

Vanavond (01.00 uur Nederlandse tijd) begint het allemaal. Dan neemt Kluivert plaats op de bank van het stadionnetje in Willemstad, de hoofdstad van Curaçao. Het idee alleen intrigeert al. Hoe bereid je een ploeg voor op een duel met de nummer 170 van de wereld? Een ploeg die werd vernederd door Martinique (5-0) en tegen Bonaire niet verder kwam tot 0-0. Met een uitgebreide tactische bespreking? Zou Kluivert beelden van de tegenstander hebben bekeken? Zijn die er überhaupt? Dat soort vragen.

Patrick Kluivert, die tot afgelopen zomer actief was als assistent-bondscoach van Oranje, dolt met internationals in Brazilië.
Patrick Kluivert, die tot afgelopen zomer actief was als assistent-bondscoach van Oranje, dolt met internationals in Brazilië.

Curaçao is zelf ook bepaald geen hoogvlieger. Het eiland verloor zijn laatste vier interlands allemaal. Trinidad & Tobago, Cuba en Frans-Guyana waren te sterk. Zelfs Aruba bleek een maatje te groot. Na strafschoppen. Dat dan weer wel. Hoewel Kluivert de selectie van Curaçao versterkte met een contingent spelers uit de Eredivisie, tekent het de opgave waarvoor hij staat.

Volgende week dinsdag wacht de return op Montserrat, een tropisch eiland met 5.000 inwoners. Net iets kleiner dan Roelofarendsveen, net iets groter dan Emmer-Compascuum. En daar staat Kluivert dan. De voormalige topscorer van het EK, gebarend en roepend naar zijn spelers. Verderop valt een kokosnoot van een boom en legt een schildpad haar eieren.

Als Kluivert en Curaçao de tweeluik overleven, wacht een dubbele confrontatie met Cuba. Daarna volgt nog een eventuele derde, vierde en vijfde kwalificatieronde. De weg naar het WK is even lang als fascinerend.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.