Kluivert en Ziyech eisen hoofdrol op bij Ajax

Ajax heeft ten koste van PEC Zwolle de drie punten gepakt om niet verder achterop te raken in de titelrace. Justin Kluivert en Hakim Ziyech traden op de voorgrond (1-3).

De oefencampagne in de winterstop had Ajax vertrouwen gegeven voor de jacht op koploper Feyenoord. Met name de overtuigende zege tegen RB Leipzig had trainer Peter Bosz zeer positief gestemd. Maar tegen PEC Zwolle vertaalde dat goede gevoel zich niet in een sterk optreden bij de herstart van de Eredivisie.

In de eerste helft was PEC Zwolle gevaarlijker. Ajax-doelman André Onana, die fit genoeg was om te starten, zag de Overijsselse formatie vaker dreigend voor zijn neus opduiken dan hem lief was. Aan de andere kant stichtte Anwar El Ghazi gevaar, waarbij ook de door Lille begeerde aanvaller geen succes had.

Het uitvallen van Amin Younes – tegen Leipzig een van de uitblinkers – was een andere tegenvaller voor Ajax in de eerste helft. De Duitser moest in de 38ste minuut geblesseerd naar de kant.

Juist zijn vervanger stond aan de basis van de verlossende openingstreffer van Ajax. Justin Kluivert zette El Ghazi met een steekbal vrij voor het PEC-doel, maar met een overtreding voorkwam Philippe Sandler dat de Ajax-belofte zijn Eredivisie-debuut opluisterde met een assist. Het ging wel ten koste van een strafschop, die in de 54ste minuut onberispelijk door Lasse Schöne werd benut.

Koud een minuut later leek de wedstrijd in Amsterdams voordeel beslist. Hakim Ziyech, weggestuurd door Joël Veltman, legde Sandler in de luren om vervolgens ook doelman Mickey van der Hart het nakijken te geven: 0-2.

De Marokkaanse aanvallende middenvelder zorgde in de tachtigste minuut met zijn tweede doelpunt van de middag ook dat nieuwe hoop van PEC Zwolle verdween. Hij nam na een rush langs de zijlijn de onzekerheid weg, al konden er vraagtekens gezet worden bij het verzet van Van der Hart.

In ieder geval was het de genadeklap voor PEC, dat in de 72ste minuut weer zicht had gekregen op een punt. Na een fout van Daley Sinkgraven kon Queensy Menig Nicolai Brock-Madsen in staat stellen de aansluitingstreffer op het scorebord te krijgen. Maar het bleef voor PEC bij die treffer in de 72ste minuut.

Door het succes in Zwolle heeft Ajax de achterstand op koploper Feyenoord weer teruggebracht tot vijf punten. PEC Zwolle blijft zestiende in de Eredivisie.