Klassiekers doorgaans spektakel met veel doelpunten

Ajax en Feyenoord trappen zondagmiddag om 12.30 uur af voor de 173ste officiële editie van De Klassieker. In de voorgaande ontmoetingen tussen beide clubs vielen vaak veel doelpunten.

Klassiekers doorgaans spektakel met veel doelpunten

Ajax en Feyenoord waren in 172 eerdere onderlinge duels samen goed voor 640 doelpunten (365 van de Amsterdammers en 275 van de Rotterdammers). Gemiddeld is een Klassieker dus goed voor bijna vier goals per duel (3,72).

Slechts één van de 172 officiële duels tussen beide vaderlandse grootmachten eindigde zonder doelpunten. Dat was de editie van 28 oktober 1978 in het Olympisch Stadion van Amsterdam toen de doelmannen Piet Schrijvers (Ajax) en Eddy Treytel (Feyenoord) hun doel schoon hielden.

De meest doelpuntijke Klassieker dateert van 28 augustus 1960, toen het onderlinge treffen in Rotterdam in een 9-5 zege voor Feyenoord eindigde. Binnen het kwartier waren er in De Kuip toen al vier goals te zien geweest (3-1). Feyenoorder Henk Schouten maakte die middag uiteindelijk vier doelpunten.

De editie van 18 september 1983 (in het Olympisch Stadion) was voorlopig de laatste van in totaal vier Klassiekers geweest waarbij minstens tien doelpunten vielen.

Ajax won dat competitieduel afgetekend met 8-2, mede door drie goals van een jonge Marco van Basten en twee van de Deen Jesper Olsen. Bizar aan dit duel was - behalve de uitslag - dat Feyenoord, met onder anderen Johan Cruijff en Ruud Gullit op het veld, die middag juist geruime tijd een veldoverwicht had en minimaal gelijkwaardig aan Ajax was.

Ajacied Frans Rutte was op 9 oktober 1921 tijdens Feyenoord-Ajax in de Eerste Klasse (2-3) de eerste doelpuntenmaker in een Klassieker. Eigenlijk was die eer weggelegd voor zijn ploeggenoot Theo Brokmann, die eerder al de score had geopend.

Aan het doelpunt van Brokmann zat volgens de Feyenoorders echter een luchtje, omdat niet duidelijk was of de bal na diens afstandsschot volledig over de doellijn was gegaan. De Rotterdammers deden na afloop van het verloren duel massaal beklag bij scheidsrechter Boas.

Een speciale protestcommissie besloot enkele weken later de openingstreffer van Borkmann alsnog te annuleren en de uitslag van 2-3 in 2-2 te veranderen. En dus ging Rutte, de maker van Ajax' tweede treffer als eerste doelpuntenmaker in een Klassieker de boeken in.

Bekijk hier al onze video's