Klaassen ondanks gemiste strafschop held van Ajax

Reacties

Ajax heeft zondag opnieuw geen steek laten vallen in de titelrace. De Amsterdammers hadden hun handen vol aan Vitesse, maar omzeilden dankzij Davy Klaasen de lastige klip: 0-1.

Klaassen ondanks gemiste strafschop held van Ajax

Bij zijn terugkeer in Arnhem kon voormalig Vitesse-trainer Bosz niet beschikken over de geblesseerde Daley Sinkgraven, wiens plaats links achterin werd ingenomen door Jairo Riedewald. Ten opzichte van het Europa League-duel met Legia Warschau van donderdag (0-0) keerde de weer fitte Joël Veltman terug in de basis, waardoor Kenny Tete op de bank moest plaatsnemen.

Onder toeziend oog van miljoenenaankoop David Neres - de Braziliaan krijgt nog even tijd om te wennen - slaagde geen van beide ploegen erin het initiatief te grijpen in de beginfase. Schoten van Adnane Tighadouini (over) en Hakim Ziyech (in de handen van doelman Eloy Room) waren lange tijd de enige wapenfeiten.

Na zo'n 25 minuten kwam de wedstrijd, die lange tijd op slot zat, eindelijk los. Vlak nadat André Onana een inzet van Tighadouini had gekeerd, opende Klaassen de score. De aanvoerder rondde een aanval die hij zelf met een soort 'volleypass' had opgezet af met een schot in de verre hoek. Als tussenstations fungeerden Nick Viergever en Amin Younes. Het was alweer de negende keer dat Klaassen dit Eredivisie-seizoen de 1-0 of 0-1 maakte.

Davy Klaassen (rechts) vierde zijn vijftigste officiële doelpunt als Ajacied.
Davy Klaassen (rechts) vierde zijn vijftigste officiële doelpunt als Ajacied.

Als bij toverslag lukte er nog maar weinig bij Vitesse, dat enkele keren ontsnapte aan een grotere achterstand. Zo stichtte Lasse Schöne gevaar met een vrije trap, belandde een verdwaalde voorzet van Viergever op de kruising en lukte het Kasper Dolberg niet vanuit kansrijke positie Room te verschalken. Vitesse stelde daar op een mogelijkheid van Matt Miazga na weinig tegenover.

Na de hervatting toonde Vitesse een heel ander gezicht. De Arnhemmers maakten het Ajax moeilijk en waren via Ricky van Wolfswinkel dicht bij de gelijkmaker. Klaassen toonde zich ook in verdedigend opzicht belangrijk door de kopbal van de spits vlak voor de doellijn weg te werken. Ajax moest noodgedwongen het accent op de defensie leggen in het sfeervolle Gelredome en zag Van Wolfswinkel na ruim een uur opnieuw een kopkans missen, waarna Nathan bijna scoorde met een fabelachtige volley. Hierna ging de Arnhemse storm even liggen.

Ajax verzuimde zich een klein kwartier voor tijd lucht te verschaffen. Klaassen zag een strafschop - toegekend na een lichte overtreding van invaller Navarone Foor op Ziyech - worden gestopt door Room. Eerder dit Eredivisie-seizoen faalden Ziyech en Schöne al vanaf elf meter namens de hoofdstedelingen. In het seizoen 1995/96 hielpen voor het laatst drie verschillende Ajacieden (Patrick Kluivert, Ronald de Boer en Nwankwo Kanu) een strafschop om zeep.

Drukke week
Met opportunistisch spel probeerde Vitesse in de slotfase nog een punt uit het vuur te slepen, maar Ajax trok de belangrijke overwinning over de streep. Door deze zege komen de Amsterdammers op twee punten van koploper Feyenoord. De Rotterdammers beginnen om 16.45 uur aan het uitduel met rodelantaarndrager ADO Den Haag. Vitesse bezet de achtste plaats.

Voor Ajax wacht opnieuw een drukke week. De formatie van Bosz probeert zich donderdag ten koste van Legia Warschau te plaatsen voor de laatste zestien in het Europa League-toernooi, waarna zondag de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo wacht in de Eredivisie. Vitesse gaat volgende week zondag op bezoek bij Go Ahead Eagles.

Ajax-aanwinst David Neres bekeek het duel vanaf de tribune.
Ajax-aanwinst David Neres bekeek het duel vanaf de tribune.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.