Kishna wijst Lazio de weg met assist, Anderlecht stunt

Ricardo Kishna heeft met een assist een aandeel gehad in de zege van Lazio op Dnjepr, dat zeker is van Europese overwintering. Anderlecht verraste iedereen door te winnen bij AS Monaco.

Lazio – Dnjepr Dnjepropetrovsk 3-1
Voor de verliezend Europa League-finalist van vorig seizoen zit het avontuur er al op. Lazio ontnam de Oekraïners het laatste restje hoop.

Kishna begon in de basis bij de Romeinen en legde de bal terug voordat Marco Parolo van afstand de 2-1 binnenknalde. Vlak daarvoor waren de bezoekers op gelijke hoogte gekomen via Bruno Gama, die de bal met een gelukje voor zijn voeten kreeg. Lazio had via Antonio Candreva al na drie minuten een voorsprong genomen. Invaller Filip Djordjevic maakte bij het scheiden van de markt nog 3-1.

In het andere duel in Groep G verzekerde Saint-Étienne zich van een plaats in de volgende ronde met een puntje tegen Rosenborg BK. De Noorse kampioen kwam nog wel op voorsprong via Alexander Søderlund, maar Nolan Roux maakte vanaf de penaltystip gelijk.

FC Basel – Fiorentina 2-2
FC Basel heeft een nederlaag tegen een tienkoppig Fiorentina afgewend. De Italianen speelden vanaf de 26ste minuut met tien man – Facundo Roncaglia kreeg rood – en bouwden in ondertal de voorsprong via Federico Bernardeschi uit. De Italiaanse aanvaller had in de 23ste minuut ook al de score geopend, na een briljante steekbal van Borja Valero. De aansluitingstreffer die Marek Suchy vlak voor rust maakte, bood Basel de kans zich terug te knokken in de wedstrijd.

Een kwartier voor tijd bezorgde Mohamed El Nenny de Zwitserse kampioen een punt met de 2-2. De ploeg van basisspeler Jean-Paul Boëtius, die een uur meedeed, is door het gelijkspel zeker van Europese overwintering. Nummer drie Lech Poznan bleef namelijk steken op 0-0 tegen hekkensluiter Belenenses, dat net als de Polen vijf punten heeft verzameld. Basel is met negen punten koploper in Groep I, Fiorentina volgt met zeven punten als nummer twee.

AS Monaco – Anderlecht 0-2
Anderlecht heeft een belangrijke stap gezet richting het bereiken van de knock-outfase van de Europa League. OP bezoek bij directe concurrent AS Monaco kwam het vlak voor rust op voorsprong via Guillaume Gillet, die een afgeslagen bal prachtig binnenschoot. De pegel van Gillet was onhoudbaar voor keeper Danijel Subasic. Invaller Frank Acheampong maakte de avond voor Anderlecht nog mooier door de 0-2 te maken in de slotfase.

De Belgische topclub springt zo over Monaco heen naar de tweede plaats in Groep J. Anderlecht heeft zeven punten, één meer dan de Monegasken. Koploper Tottenham Hotspur won dankzij een goal van Harry Kane met 1-0 van Qarabag, waar Rydell Poepon 54 minuten meespeelde. De ploeg uit Azerbeidzjan heeft vier punten, Tottenham tien.

Schalke 04 – APOEL Nicosia 1-0
Met een nipte zege op APOEL Nicosia heeft Schalke 04 zich verzekerd van overwintering in de Europa League. De ploeg van trainer André Breitenreiter trok het duel in de Veltins-Arena pas laat naar zich toe. Jean-Eric Maxim Choupo-Moting brak vier minuten voor tijd de ban en Denis Aogo liet vervolgens na via een strafschop de stand nog wat meer glans te geven, nu Klaas-Jan Huntelaar na vier missers op rij die verantwoordelijkheid aan anderen overlaat. Boy Waterman keerde de inzet van Aogo.

Met elf punten is Schalke 04 koploper in Groep K, waar ook Sparta Praag zeker is van een plek in de knock-outfase. De Tsjechen hebben negen punten dankzij een 1-0 zege op Asteras Tripolis.

Lokomotiv Moskou – Sporting Lissabon 2-4
De Portugezen hielden hun Europese droom levend met een zeer sterk optreden in Moskou. Om de kansen op overwintering in eigen hand te houden, moest Sporting winnen en dat deed het overtuigend.

De bezoekers kenden wel een valse start met een tegentreffer van Maicon, maar daarna schakelden zij een tandje bij. Fredy Montero ramde van dichtbij de gelijkmaker binnen, waarna Bryan Ruiz met heel veel gevoel de 1-2 binnenstiftte. Via Gelson en Matheus Pereira liep de score nog verder op, voordat Aleksey Miranchuk nog wat terugdeed.

Op de laatste speeldag staat nu een cruciaal duel op het programma tussen Sporting en Besiktas. De Turken beginnen aan die confrontatie met een voorsprong van twee punten, dankzij een overwinning op Skënderbeu Korçë (2-0) door twee treffers van Cenk Tosun. Lokomotiv moet op de laatste speeldag zien af te rekenen met Skënderbeu om Poule H te overleven.