Kishna helpt Ajax over dode punt heen tegen FC Twente

Ajax lijkt tegen FC Twente de sportieve crisis achter zich te hebben gelaten. Zonder echt te overtuigen wonnen de Amsterdammers voor het eerst sinds 16 januari weer een thuiswedstrijd: 4-2. De Enschedeërs bleven voor de derde keer op rij zonder punten.

De wedstrijd in De Arena was er een tussen twee teams die de weg omhoog zochten na enkele slechte resultaten. FC Twente gaf de afgelopen weken niet thuis bij ADO Den Haag (2-0) en op eigen veld tegen Excelsior (1-3), terwijl Ajax eigenlijk al vrijwel het gehele kalenderjaar matig speelt en de titel uit het zicht zag verdwijnen door puntenverlies tegen Feyenoord (0-0), Vitesse (1-0) en AZ (0-1).

De gelukkige 1-2 bij Go Ahead Eagles die daarna volgde, betekende absoluut nog niet dat trainer Frank de Boer het lek boven had. Dat bleek zondag ook tegen FC Twente. Ajax moest de bal veelvuldig aan de dominante Tukkers laten, verdedigde bij vlagen ondermaats, maar bleek – omdat ook de bezoekers achterin vaak slap ingrepen – wél uiterst efficiënt.

Want hoewel Twente in beide helften de score opende, was het Ajax dat zijn tweede zege op rij boekte. De in de basis teruggekeerde Nick Viergever schoot in de tiende minuut onberispelijk raak uit een corner na voorgeven van Ricardo Kishna (1-1), Riechedy Bazoer schoot de bal vijf minuten later fraai in de kruising op aangeven van Daley Sinkgraven (2-1). Tien minuten later viel Joël Veltman geblesseerd uit. De verdediger maakte zijn rentree, maar kreeg opnieuw last van de hamstringblessure die hem enkele weken aan de kant had gehouden.

Riechedly Bazoer is buiten zinnen na zijn eerste treffer voor Ajax.

In het laatste kwart van de wedstrijd groeide Ricardo Kishna uit tot matchwinner. In de 68ste minuut gleed de twintigjarige linksbuiten de bal binnen na een messcherpe counter en een voorzet van Anwar El Ghazi, waarbij de zeventienjarige Hidde ter Avest verzuimde weg te werken (3-2). Zeven minuten later was Kishna opnieuw trefzeker na een onbedoelde hakbal van invaller Arek Milik: 4-2. Het betekende de vijfduizendste competitiegoal van Ajax.

De scherpte voor de goal was opmerkelijk, want de laatste weken scoorde Ajax erg moeizaam. De Twente-spelers mochten dan ook bij zichzelf te rade gaan, omdat ze bij de tegengoals óf te slap ingrepen óf te veel ruimte weggaven. En dat terwijl het elftal van trainer Alfred Schreuder de bal veel beter liet rondgaan dan de landskampioen.

Tot aan de doelpunten van Kishna oogde Ajax immers allerminst overtuigend in balbezit. Doordat ook de defensie steken liet vallen, moest doelman Jasper Cillessen meermalen in actie komen. Op een kopbal van Jesús Corona uit een voorzet van Hakim Ziyech in de zesde minuut (0-1) en een rebound van diezelfde Ziyech na vijftig minuten (2-2), nadat Luc Castaignos nog had gemist, had Cillessen geen antwoord.

Ondanks alle onvolkomenheden heeft Ajax na de 23ste speelronde de tweede plaats steviger in handen. Doordat Feyenoord zaterdag met 2-0 verloor bij Heracles Almelo, bedraagt het gat tussen de nummers twee en drie liefst acht punten. De kans dat Twente nog derde wordt is klein: de achterstand op Feyenoord is zeven punten.