King Louis in tijdmachine, terugkeer Super Mario

Reacties

De derde speelronde in de Premier League gaat zaterdag om 13.45 uur van start. Süleyman Özturk, voor Voetbal International volger van de buitenlandse competities, blikt vooruit op de meest interessante teams.

King Louis in tijdmachine, terugkeer Super Mario

Het leven is deze weken een grote ontdekkingstocht voor Louis van Gaal. Op elk vlak. Het Engelse voetbal heeft zijn eigen dynamiek en tradities. Op de clubwebsite van Manchester United stond vlak na zijn aantreden nog dit ene intrigerende zinnetje: 'Ik moet mij aan de club aanpassen, maar de club heeft zich ook aan mij aan te passen.' Drie maanden, zo schatte hij in, en zijn filosofie zou geïmplementeerd zijn bij zijn spelers. Vanaf november dus zo ongeveer. Na het League Cup-debacle tegen MK Dons werden die drie maanden ineens een jaar. Misschien dat Van Gaal zijn opdracht heeft onderschat, al blijft hij nors beweren dat het wel goed komt wanneer zijn instructies worden opgevolgd. Bovendien heeft hij inmiddels ook Daley Blind, waar hij tijdens het WK nog meer gecharmeerd van raakte, vastgelegd.

Manchester United is een afbrokkelend bastion. Een onbestuurbare trein die langzaam richting de afgrond raast. De ineenstorting werd enkele jaren geleden al aangekondigd. Sir Alex Ferguson wist de gebreken, nog enige jaren te camoufleren, onder meer door Paul Scholes tijdelijk terug te halen, maar nu is de kwaliteit van de selectie zodanig uitgehold dat er weinig te camoufleren valt. Zeker nu vele basiskrachten niet beschikbaar zijn door blessures. Dan is Manchester United niet veel beter dan Sunderland. En dat doet pijn.

Met Ángel Di María heeft Van Gaal een speler in huis gehaald die in aanvallend opzicht voor vuurwerk kan zorgen. Een speler ook die bereid is te werken voor een elftal. De Argentijn was zeer geliefd in Madrid omdat hij nooit verzaakte en zonder morren een middenveld vormde met Luka Modric en Xabi Alonso. Maar vooral: in de schaduw van Cristiano Ronaldo. De vraag is waartoe Di María is staat is met de magische 7 op zijn rug. Een nummer dat nostalgische herinneringen oproept aan George Best, Eric Cantona, David Beckham en Cristiano Ronaldo. Mannen die Old Trafford konden betoveren, die het publiek deden opveren van hun stoeltjes.

Het zijn allemaal mooie praatjes. Het heden telt en duidelijk is dat Van Gaal behoefte heeft aan een overwinning. Gewoon drie punten om de tragische competitiestart te verwerken, om geloofwaardig te blijven.

Dat moet gebeuren in een stadion dat er al staat sinds 1833. Dat is geen tikfout. 180 jaar geleden werd er aan cricket gedaan, sinds 1883 voetbal Burnley op Turf Moor. De nummer twee van het Championship begon de competitie met twee nederlagen, maar kwam in de thuiswedstrijd tegen Chelsea wel op een 1-0 voorsprong. Burnley is nog echt ouderwets Engels voetbal. Je hoeft de selectie van manager Sean Dyche maar na te gaan. Veel Engelsen, met hier en daar een verdwaalde Schot, Ier of Welshman. En een in Engeland geboren Oostenrijker. Kortom: typisch Brits.

Het is in ieder geval David tegen Goliath vanmiddag. Burnley gaf vijf miljoen euro uit aan nieuwe spelers, de teller van Manchester United staat nog op een voorlopige 186 miljoen euro (inclusief Blind).

Twee andere duels in de Premier League die nieuwsgierig maken zijn Everton-Chelsea en Tottenham Hotspur-Liverpool.

Op Goodison Park kijken de fans uit naar het eerste optreden van Samuel Eto'o. De Kameroener debuteert uitgerekend tegen de club waarvoor hij vorig seizoen actief was en door wiens manager hij een oude man werd genoemd. Op White Hart Lane zal Mario Balotelli voor het eerst zijn opwachting maken in een Liverpool-shirt.

De ploeg van manager Brendan Rodgers liep afgelopen maandag tegen Manchester City tegen een forse nederlaag op en treft met The Spurs een ploeg in vorm. Mauricio Pochettino, vorig seizoen coach van Southampton, heeft het accent meer op beweging en techniek gelegd en dat betaalt zich tot dusverre uit. Aankoop Eric Dier blijkt een revelatie in de achterhoede, terwijl Christian Eriksen in een centrale rol de gelegenheid krijgt te excelleren. En Erik Lamela blijkt gewoon nog te bestaan. Met Tottenham zou zomaar eens de verrassing van het seizoen genoemd kunnen zijn.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.