Kiezelhard schot Stans bezorgt Excelsior eerste uitzege

Excelsior heeft tegen Roda JC Kerkrade de eerste uitoverwinning van het seizoen geboekt. De Rotterdammers doorbraken de nog ongeslagen reeks in thuiswedstrijden van de Limburgers en wonnen met 2-1. Jeff Stans kroonde zich met een sublieme vrije trap tot matchwinner.

Vijf keer trad het Roda JC van trainer Darije Kalezic dit seizoen in competitieverband aan in het eigen Parkstad Limburg stadion en niet één keer ging een duel verloren. Er werden twee overwinningen geboekt en de laatste drie thuiswedstrijden eindigden in een gelijkspel. Tegen Excelsior kwam er een einde aan die ongeslagen reeks.

De Rotterdammers bleken in Kerkrade uiterst effectief uit standaardsituaties. Zo kopte Sander Fischer vlak voor rust een hoekschop van Jeff Stans tegen het net en tekende de aangever bij de 1-1 in de 67ste minuut voor de winnende treffer. De middenvelder legde vanaf een kleine twintig meter aan voor een vrije trap en schoot die ongenadig hard in de rechterkruising.

Hoofdwonden
Stans wist de schijnwerpers niet alleen door het scoreverloop op zich gericht. Het was namelijk ook de spelmaker van Excelsior die naliet de score nog verder uit te breiden. In de 83ste minuut gebruikte hij dezelfde schotkracht als bij zijn doeltreffende vrije trap bij een strafschop, maar ontbrak het aan diezelfde precisie. De bal - die ook nu richting de rechterbovenhoek ging - verdween in de tribune.

Voor de thuisploeg, zelf al na dertien minuten op voorsprong gekomen door een intikker van spits Tomi Juric na een scrimmage voor het doel, was de klap van het verlies nog groter dan het missen van de drie punten alleen. Verdediger Arjan Swinkels moest na rust per brancard van het veld na een kopduel met Rostyn Griffiths en liep een serieus aanziende hoofdwond op. Wat dat betreft kwam Excelsior-aanvaller Nigel Hasselbaink er beter vanaf. Hij werd na de 2-1 van Stans geraakt door een gevulde beker met bier en ging naar de grond, maar kon het duel wel uitspelen.

Hoewel Hasselbaink in de extra tijd naliet wraak te nemen voor het opmerkelijke incident door te treuzelen bij een grote kans, kon Excelsior door de goal van Stans wel drie punten bijschrijven. Daarmee komen de Rotterdammers op twaalf punten, één minder dan Roda bij elkaar speelde in de eerste tien speelronden van de Eredivisie.