Kiev doet aan coëfficiëntenhulp voor Nederland, hoofdrol voor Makkelie

Reacties

Dinamo Kiev heeft een volgende stap richting Champions League-deelname gezet. In de vorige ronde zat de club Nederland nog dwars, maar nu hielpen de Oekraïners een handje met het oog op de coëfficiëntenlijst.

Kiev doet aan coëfficiëntenhulp voor Nederland, hoofdrol voor Makkelie
© Pro Shots
Gent
Gent
1 - 2
Dinamo Kiev
Dinamo Kiev

Kiev schakelde in de vorige ronde AZ uit en hoopte na drie mislukte pogingen weer eens toe te treden tot de groepsfase van de Champions League. Gekeken naar de coëfficiëntenlijst zou het voor Nederland geen verkeerde zaak zijn als Kiev erin zou slagen om Gent uit te schakelen, de eerste stap werd gezet in België.

In tegenstelling tot eerdere rondes wordt er in de play-offs wel gewerkt met tweeluiken en dus moeten beide teams nog aan de bak om de Champions League-miljoenen bij te mogen schrijven. Het initiatief ligt in ieder geval bij Kiev. Die club begon goed aan de wedstrijd, via Vladyslav Supriaha werd de score al in de negende minuut geopend. Vlak voor rust kwamen de Belgen via spits Tim Kleindienst langszij.

In de tweede helft ging het mis voor de thuisclub, toen Roman Bezus kort achter elkaar twee gele kaarten ontving. Met een man minder kon Gent weinig uitrichten tegen Kiev, dat tien minuten voor tijd profiteerde via Carlos de Pena.

Nederland staat kort achter België op de coëfficiëntenranglijst van de UEFA. Als Gent zich plaatst voor de groepsfase van de Champions League krijgen de Belgen vier bonuspunten erbij op de coëfficiëntenlijst, waardoor het verschil tussen Nederland en België weer groter wordt. In de Europa League zijn in de eerste fase nog geen bonuspunten te verdienen.
Olympiakos Piraeus
Olympiakos Piraeus
2 - 0
Omonia Nicosia
Omonia Nicosia

De enige Nederlander op deze Champions League-avond trad op in het blauw, scheidsrechter Danny Makkelie kreeg het duel in Griekenland toegewezen. De Nederlandse arbiter leek een rustige avond te krijgen, maar speelde uiteindelijk een hoofdrol. Makkelie legde twintig minuten voor tijd de bal op de stip, na hands van Omonia-verdediger Jan Lecjaks. De Tsjech was ten val gekomen na een duel met Lazar Randelovic, maar Makkelie was onverbiddelijk.

Mathieu Valbuena faalde niet vanaf elf meter en verschafte Olympiakos zodoende een prima uitgangspositie richting de returnwedstrijd. De 2-0 in de slotfase van Youssef El-Arabi was de kers op de taart.

Molde FK
Molde FK
3 - 3
Ferencváros
Ferencváros

Vijf jaar geleden hield Molde in de groepsfase van de Europa League Ajax nog tweemaal op een 1-1 gelijkspel, woensdagavond werd het opnieuw een remise, ditmaal tegen Ferencvárosi. De Hongaren leken via goals van Franck BOli en Myrto Uzuni een prima stap richting Champions League-deelname van te zetten, maar Molde kwam in eigen huis met een comeback waar je U tegen zegt. Leke James, voormalig SC Heerenveen-speler Magnus Wolff Eikrem en Martin Ellingsen hielpen Molde weer aan een voorsprong, maar in de slotfase kwam Ferencvárosi alsnog terug tot 3-3 door een benutte penalty van Igor Kharatin. Zodoende ligt in dit duel alles nog open, maar heeft Ferencvárosi het overwicht met drie uitdoelpunten op zak.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.