Keuze van Ajax voor Bosz is keuze voor amusement

Reacties

Ajax gaat met Peter Bosz een nieuw tijdperk in. Zijn voorganger Frank de Boer zorgde met vier landstitels in vijfenhalf jaar voor succes, maar de kritiek op het vertoonde spel ebde nooit weg. Bosz staat juist bekend om zijn attractieve voetbal, maar zal vanwege zijn verleden bij Feyenoord wel móéten presteren in Amsterdam.

Keuze van Ajax voor Bosz is keuze voor amusement

Bosz ging bij Vitesse, net als in zijn tijd bij Heracles Almelo, uit van een ultra-offensief spelconcept. Het 4-3-3 was het uitgangspunt maar dan wel met de kenmerken om het positiespel te gebruiken om zo snel mogelijk tot het creëren van kansen te komen. Dat begon al achterin, waarbij Piet Velthuizen als onaantastbare doelman werd ingeruild voor Eloy Room, die voetballend sterker was. Daarnaast koos Bosz met grote regelmaat voor een voetballende middenvelder als vrije centrale verdediger. Jan-Arie van der Heijden kende zodoende een opvallende opleving en dwong door zijn nieuwe rol zelfs een transfer naar Feyenoord af.

Bosz eiste het maximale van zijn spelers in de voetbalfilosofie die bij hem past. Voor Vitesse was de uitvoering vaak belangrijker dan het resultaat. Elke tegenstander werd direct vastgezet, waarbij de vijfsecondenregel door Bosz onder zijn spelers tot standaard werd verheven. Zodra Vitesse de bal verloor, verlangde de trainer van zijn spelers dat ze vol overgave pressie zouden toepassen om binnen vijf tellen weer de bal te heroveren. De keuze voor Bosz, fervent aanhanger van Josep Guardiola, als trainer van de Amsterdammers is een keuze voor amusement.

Peter Bosz neemt Hendrie Krüzen, met wie hij eerder werkte bij Heracles Almelo, Vitesse en Maccabi Tel Aviv, mee naar Ajax als zijn assistent.
Peter Bosz neemt Hendrie Krüzen, met wie hij eerder werkte bij Heracles Almelo, Vitesse en Maccabi Tel Aviv, mee naar Ajax als zijn assistent.

De aanstelling vertoont daarbij bijzonder veel gelijkenissen met het begin van deze eeuw, toen Co Adriaanse werd verleid voor een overgang naar De Arena. Net als Adriaanse, bij Willem II destijds, staat Bosz symbool voor aantrekkelijk en aanvallend voetbal bij een subtopper. Adriaanse kreeg echter in Amsterdam al snel te maken met de wetten van een topclub. Waar in de subtop het mogen telt, is het bij de grootste club van Nederland het moeten.

Zonder over zijn eigen graf heen te willen regeren, gaf De Boer daar al zijn mening over. 'Ajax is een speciale club, waar alles tig keer meer wordt uitvergroot dan bij Feyenoord en PSV, laat staan de rest van de clubs. Of een speler of een trainer daar goed mee om kan gaan, weet je eigenlijk alleen pas achteraf.'

Een opmerking die zeer zeker opgaat voor Bosz. Hoewel hij frivool voetbal speelde met Heracles Almelo en Vitesse, zal de druk om prijzen te winnen bij Ajax vanaf de eerste dag aanwezig zijn. Niet alleen van de achterban, die snakt naar attractiviteit, maar ook intern ligt elke handeling van een hoofdtrainer onder een vergrootglas.

Met Adriaanse liep het in november 2001 slecht af bij Ajax, toen hij voortijdig het veld moest ruimen. In het geval van Bosz spelen ook andere sentimenten een rol. Als aanvoerder en technisch directeur heeft hij een verleden bij Feyenoord. Zolang Ajax met aantrekkelijk spel resultaat behaalt, zullen voor deze gevoelens weinig plaats zijn, maar zodra het tegenzit, zal de storm groter zijn dan bij een trainer met een verleden als Ajacied.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.