Kerzhakov leidt Zenit langs tien Porto-spelers

Onder aanvoering van een uitblinkende Aleksandr Kerzhakov (foto) klopte Zenit Sint-Petersburg FC Porto met 3-1. De Portugezen speelden de gehele tweede helft met tien man.

Zenit herstelde zich van de zwakke Champions League-opening tegen APOEL Nicosia. Door de 2-1 nederlaag in Cyprus moest de Russische lijstaanvoerder de tweede groepswedstrijd wel winnen. Zenit Sint-Petersburg kreeg daarbij hulp van de rechtsachter van FC Porto, Jorge Fucile. Op slag van rust maakte de Uruguayaanse verdediger opzichtig hands terwijl hij al een gele kaart had. Scheidsrechter Howard Webb kon niets anders doen dan Fucile de rode kaart tonen.

Europa League-winnaar Porto (dat de eerste wedstrijd met 2-1 van Shakhtar Donetsk had gewonnen) was na tien minuten aan de leiding gekomen door een doelpunt van James Rodriguez. Het Colombiaanse talent leek de voorzet van Hulk in buitenspelpositie in te tikken, maar de assistent-scheidsrechter keurde de goal goed. Tien minuten later zette Roman Shirokov de ploegen alweer op gelijke hoogte door een door doelman Helton weggestompte bal via Fucile in het doel te schieten.

Met elf tegen tien drong Zenit na rust direct aan. Met name Aleksandr Kerzhakov was een plaag voor de Portugese defensie. Nadat na een uur spelen een treffer van de Russische international ten onrechte was afgekeurd, had opnieuw Shirokov succes. Hij kegelde de 2-1 snoeihard binnen.

Uitgerekend de Portugees Danny besliste het duel. Op aangeven van Kerzhakov rondde de middenvelder van dichtbij af. Zenit verzuimde de score in het laatste kwartier nog verder op te voeren. Foto: VI Images