media

statistieken

datum

laden laden
laden laden
Toon meer resultaten

Kersverse aanvoerder Strootman troeft Van Basten af

Kersverse aanvoerder Strootman troeft Van Basten af

Met instemming van de afwezige aanvoerder Wesley Sneijder en zijn stand-in Dirk Kuijt geeft bondscoach Louis van Gaal Kevin Strootman vrijdag de band tegen Andorra. De 22-jarige PSV'er is daarmee de jongste Oranje-captain in meer dan een eeuw.

'Het gaat er mij om dat zo iemand binnen en buiten het veld een voorbeeld zou kunnen zijn voor zijn medespelers', gaf Van Gaal uitleg over zijn keuze voor Strootman, die vrijdag de 89ste aanvoerder wordt in de Oranje-historie.

'Ik denk zeker dat hij binnen het veld een voorbeeld kan zijn. Buiten het veld moet hij nog een hoop leren. Dat is misschien een minpunt, maar daar kan hij nog in groeien. Je moet het ook zien als een soort opleiding tot het aanvoerderschap.'

Tijd om zich te ontwikkelen in zijn nieuwe rol heeft Strootman voldoende. Met zijn 22 jaar en 240 dagen wordt hij op de lijst van jongste Oranje-aanvoerders aller tijden de nieuwe nummer vier. Hij gaat Marco van Basten voorbij, die in 1987 tegen België ruim zeventig dagen ouder was toen hij voor het eerst de band om zijn arm schoof bij het Nederlands elftal.

Strootman moet op de lijst alleen drie 21-jarige aanvoerders Dolf Kessler (in 1905), Ben Stom (in 1907) en John Heining (in 1907) voor laten gaan. Voor het drietal bleek het geen voorbode van een lange carrière als Oranje-aanvoerder. Heijning droeg drie keer de band, de anderen in twee interlands. Van Basten was in zijn Oranje-loopbaan negen keer captain.

Strootman zelf maakt zich niet te druk om de uitverkiezing. 'Ik zie het als een extra stimulans', aldus de middenvelder. 'Maar ik vind niet dat we er direct al te veel gewicht aan moeten hangen: Wesley Sneijder en Dirk Kuijt zijn gewoon de vaste twee aanvoerders en ik sluit aan als nummer drie.'

Sneijder ontbreekt in het WK-kwalificatieduel met Andorra door een blessure, terwijl Kuijt vrijdag geen basisplaats krijgt van Van Gaal.

Foto: VI Images

Laatste nieuws