Kerststress bij Van Gaal en Koeman op Boxing Day

Reacties

De achttiende speelronde in de Premier League begint zaterdag om 13.45 uur. VI-redacteur Bas van den Hoven blikt vooruit op Boxing Day, met aandacht voor de Nederlandse managers.

Kerststress bij Van Gaal en Koeman op Boxing Day

Het had een scène uit een kerstfilm kunnen zijn: Louis van Gaal die cadeaus uitdeelt aan Manchester United-fans. Voor aanvang van de thuiswedstrijd tegen Newcastle United (3-1 zege) strooide de manager vorig seizoen met presentjes. Het bleek een voorbode voor een succesvolle eerste Boxing Day. Van Gaal liet wel eerder al weten geen voorstander te zijn van wedstrijden op tweede kerstdag. 'Ik heb een vrouw, kinderen en kleinkinderen, tijdens Kerst kan ik hen niet zien.'

Twaalf maanden na zijn vrijgevige bui verkeert Van Gaal niet meer in de positie om cadeaus uit te delen. Punten zijn namelijk broodnodig voor The Mancunians, die voor het laatst wonnen op 21 november. Het publiek op Old Trafford is ontevreden over het veldspel en de resultaten en de Engelse media speculeren volop over de toekomst van de oefenmeester. Dat laatste leidde woensdag tot een memorabele persconferentie, waarin Van Gaal de pers om excuses vroeg voordat hij de perszaal na vijf minuten verliet. Over Stoke City was het geen moment gegaan.

De opmars van United, dat na een vrije val vijfde staat in de competitie en uitgeschakeld is in de Champions League, moet immers beginnen in het Britannia Stadium. De ploeg van Marco van Ginkel, Ibrahim Afellay en Erik Pieters staat elfde en kent een wisselvallig seizoen. In eigen huis wisten The Potters onlangs nog te winnen van Manchester City (2-0). Al zijn er statistieken waar Van Gaal mogelijk wel vrolijk van wordt: United heeft achttien van zijn laatste negentien wedstrijden op Boxing Day gewonnen.

Mede dankzij een goal van ex-Manchester United-speler Ryan Shawcross hield Stoke City vorig seizoen een punt over aan de confrontatie met The Red Devils (1-1).
Mede dankzij een goal van ex-Manchester United-speler Ryan Shawcross hield Stoke City vorig seizoen een punt over aan de confrontatie met The Red Devils (1-1).

Dat er in een jaar veel kan gebeuren in de voetbalwereld, weet Ronald Koeman inmiddels ook. Na een overwinning op bezoek bij Crystal Palace begon de trainer vorig jaar op tweede kerstdag aan het diner als manager van de nummer vier van de Premier League. Momenteel moeten The Saints het met een twaalfde plaats doen. De laatste zege van Koeman en consorten dateert van 7 november, toen Sunderland het hoofd moest buigen.

Koeman liet deze week weten te vrezen voor een rol in de degradatiestrijd. 'Dat hangt van onze resultaten in de komende weken af. Als we niet winnen, dan komen we in de buurt van de degradatiekandidaten te staan. ' Een zege op Boxing Day zal een lastig verhaal worden, nummer twee Arsenal is namelijk de tegenstander. The Gunners tankten in aanloop naar de uitwedstrijd vertrouwen door maandag met 2-1 te winnen van Manchester City.

Op de eerste dag van dit kalenderjaar won Southampton in eigen huis met 2-0 van Arsenal. Dusan Tadic was trefzeker.
Op de eerste dag van dit kalenderjaar won Southampton in eigen huis met 2-0 van Arsenal. Dusan Tadic was trefzeker.

Dankzij Heurelho Gomes hoefde Guus Hiddink zich als trainer van PSV in de seizoenen 2004/05 en 2005/06 geen zorgen te maken over defensieve kwetsbaarheid. In het eerste seizoen met de Braziliaan onder de lat incasseerden de Eindhovenaren achttien treffers in de Eredivisie, een jaar later moest de atletische keeper 23 keer vissen. Na twee achtereenvolgende landstitels nam Hiddink in de zomer van 2006 afscheid, Gomes bleef twee jaar langer.

De keeper vertrok naar Tottenham Hotspur, dat hem in 2014 naar Watford liet verkassen. De reddingen die hij in dienst van The Hornets maakt, doen denken aan de optredens bij PSV, dat met Gomes onder de lat in het seizoen 2004/05 de halve finales van de Champions League haalde. De doelman van de promovendus is deze jaargang de keeper die het vaakst de nul hield in de Premier League. In acht duels bleek hij onpasseerbaar.

Op Boxing Day komen de twee elkaar tegen als manager van Chelsea en sluitpost van Watford. Het is voor Hiddink het officiële startsein van zijn tweede periode bij The Blues. De laatste wedstrijd tijdens zijn eerste dienstverband bij de Londenaren resulteerde in winst van de FA Cup. In de finale op Wembley  kroonde matchwinner Frank Lampard Chelsea tot winnaar. Wie zich na Boxing Day de grote winnaar mag noemen is lastig te voorspellen, de voetballiefhebber lijkt in ieder geval niet te kunnen verliezen. 

Programma
Stoke City 26-12
13:45
Manchester United
AFC Bournemouth 26-12
16:00
Crystal Palace
Liverpool 26-12
16:00
Leicester City
Tottenham Hotspur 26-12
16:00
Norwich City
Manchester City 26-12
16:00
Sunderland
Chelsea 26-12
16:00
Watford
Swansea City 26-12
16:00
West Bromwich Albion
Aston Villa 26-12
16:00
West Ham United
Newcastle United 26-12
18:30
Everton
Southampton 26-12
20:45
Arsenal
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.