Kerk grijpt kans en leidt FC Utrecht naar vierde plaats

FC Utrecht heeft zich uitstekend herpakt van de 3-0 nederlaag van vorige week op bezoek bij PSV. In het thuisduel met PEC Zwolle brak Gyrano Kerk, doorgaans speler van Jong Utrecht, de ban voor de in 2017 tot nu toe moeizaam scorende Domstedelingen: 3-1. De vierde plek is het bevredigende resultaat.

Zoals de laatste thuisduels steevast het geval was had Utrecht de zaakjes defensief op orde. In aanvallende zin schortte het bij de ploeg van Erik ten Hag aanvankelijk aan zorgvuldigheid. Met Nacer Barazite, die deze week grieperig was, en Richairo Zivkovic op de bank kreeg Sébastien Haller in de aanval ondersteuning van Patrick Joosten (op nummer 10) en Kerk. Joosten ontsnapte al in de tweede minuut aan de aandacht van de PEC-defensie maar knalde de bal de hard naast.

Het bleek een voorbode van wat de rest van de eerste helft komen ging. Utrecht zocht naar hartenlust de weg naar het doel van Mickey van der Hart, maar de doelman van PEC werd maar zelden aan het werk gezet. Verrassend was het dan ook niet dat Kerk in de 44ste minuut hulp nodig had van PEC-aanvoerder Bram van Polen om de 1-0 op het scorebord te zetten. De één-twee met Haller die ervoor zorgde dat hij op Van der Hart af mocht, was evenwel fraai.

Gyrano Kerk staat op het punt op acrobatische wijze de 2-0 binnen te tikken. De 21-jarige aanvaller scoorde dit seizoen zeven keer in de Jupiler League voor Jong Utrecht.

Het was alweer de tweede keer in 2017 dat Utrecht scoorde dankzij een speler van de tegenstander (Xandro Schenk, 0-1 tegen Go Ahead Eagles). De andere drie treffers in de Eredivisie kwamen op naam van een middenvelder (Alexander Ludwig), een verdediger (Willem Janssen) en een inmiddels vertrokken speler (Kristoffer Peterson). Vier minuten na rust verscheen er weer eens een aanvaller op het scorebord. Kerk tikte op acrobatische wijze binnen uit een voorzet van Sean Klaiber.

De treffer van de 21-jarige spits leek precies wat Utrecht nodig had. Vlak voor de 2-0 kreeg Youness Mokhtar nog een goede kans op de gelijkmaker, maar hij stuitte op doelman David Jensen. Ook na de 2-0 was het de thuisploeg die de klok sloeg. De Domstedelingen legden steeds fraaiere aanvallen op de mat, waarvan er een in de tachtigste minuut werd bekroond met een doelpunt. Invaller Barazite (foto) zette de aanval zelf op en schoot raak na een overstapje van Haller. De assist was van Kerk.

Het slotakkoord kwam uiteindelijk op naam van Nicolai Brock-Madsen (3-1), maar de fraaie treffer van de kersverse vader was niet meer dan een doekje voor het bloeden. PEC wordt door de derde nederlaag van 2017 even teruggeworpen in de opmars en blijft dertiende op vier punten boven de streep. Utrecht klimt door de vierde zege van het kalenderjaar over AZ heen naar de vierde plaats, maar de Alkmaarders kunnen die plek zondag weer heroveren.