Kenneth Perez verliest stammenstrijd bij Ajax

Het ziet er niet naar uit dat Kenneth Perez dit seizoen nog veel aan spelen zal toekomen bij Ajax. Dat coach Henk ten Cate afgelopen zondag tegen FC Twente de jonge Edgar Manucharyan liet invallen voor Wesley Sneijder, was een signaalwissel. Perez heeft alleen in noodsituaties nog een functie.

Kenneth Perez verliest stammenstrijd bij Ajax

Ajax zit in zijn maag met de Deen. Als Sneijder en Perez samen op het veld staan, blijken ze elkaar nauwelijks te verdragen. De twee bewegen op dezelfde ballen, lopen elkaars ruimte dicht en ondermijnen de teamdiscipline. Die onverdraagzaamheid op het veld heeft zich voortgezet tot in de kleedkamer, waar Perez met zijn ongeïnteresseerde en dwarse houding als splijtzwam wordt gezien. De clubleiding maakt zich vooral zorgen over de ontwikkeling van de beïnvloedbare Klaas-Jan Huntelaar, die zich de laatste tijd door Perez zou hebben laten inpalmen. De Deen traint lang niet altijd optimaal, maar zorgt er wel voor dat hij zijn passes vooral afstemt op Huntelaar.

Perez zou de spits in de waan willen brengen dat hij beter af is met hém als aangever dan met Sneijder. Binnen Ajax geldt die stammenstrijd als voornaamste oorzaak van de mindere samenwerking tussen Sneijder en Huntelaar. Na de 1-0 nederlaag bijna twee weken geleden tegen SC Heerenveen kwam het dan ook tot een knallende confrontatie.

Ten Cate constateerde dat zijn elftal - met Sneijder en Perez in de basis - vooral ten onder was gegaan aan egoïsme. De routiniers Edgar Davids en Jaap Stam maakten in niet mis te verstane bewoordingen duidelijk dat zij genoeg hebben van Perez' cynisme en gestook.

Sneijder maakte er zelfs een portefeuillekwestie van: Hij eruit of ik eruit. In de nasleep werden Ryan Babel, Huntelaar en Sneijder bij elkaar gezet onder het mom: Praat met elkaar, want júllie moeten het met z'n drieën doen.

Op de website van Ajax reageerde technisch directeur Martin van Geel op de analyse van VI's Ajax-watcher Peter Wekking. 'Het beeld dat in het artikel geschetst wordt is er een van grote onderlinge onenigheid en tweespalt en meer in het bijzonder van een speler die bij voortduring voor onrust en irritatie zorgt. Ik herken dit niet. En natuurlijk, binnen iedere selectie gebeurt er wel eens wat, maar de mate waarin het hier staat beschreven is geen weerslag van de feitelijke situatie bij Ajax.'

Van Geel verklaart de spanning binnen de spelersgroep op een andere manier. 'Is er sprake van gezonde concurrentie tussen topsporters, die soms op het scherp van de snede wordt gevoerd en waarbij soms ook harde woorden vallen? Ja, natuurlijk gebeurt dat. Ik heb daar geen enkel probleem mee. Dat gebeurt overal, bij alle clubs in Nederland en daarbuiten. Wij zijn daarin geen uitzondering.'

Bekijk hier al onze video's