Keizer Totti neemt met Champions League-ticket afscheid van AS Roma

Reacties

AS Roma heeft zich bij het afscheid van clublegende Francesco Totti verzekerd van Champions League-voetbal. De beslissing viel pas in de slotminuut.

Keizer Totti neemt met Champions League-ticket afscheid van AS Roma

AS Roma - Genoa 3-2
Het duel in Stadio Olimpico stond volledig in het teken van het afscheid van Totti, maar Roma moest wel winnen om directe plaatsing voor de Champions League veilig te stellen. Trainer Luciano Spalletti koos daarom 'gewoon' voor zijn sterkste opstelling, wat een reserveplaats voor de veertigjarige maestro betekende. Binnen drie minuten sloeg het noodlot alsnog toe.

De zestienjarige (!) Pietro Pellegri – toen hij geboren werd had Totti al een kleine tweehonderd Serie A-duels voor Roma achter zijn naam – opende al in de derde minuut de score. Na een splijtende pass van Darko Lazovic hield hij Kostas Manolas van zich af en schoof hij de bal langs Wojciech Szczesny: 0-1. Binnen zeven minuten stelde Roma echter orde op zaken. Edin Dzeko raakte eerst nog de paal, maar werkte uit de rebound met zijn bovenbeen alsnog de 1-1 binnen.

Francesco Totti viert de 2-1 van Daniele de Rossi.
Francesco Totti viert de 2-1 van Daniele de Rossi.

Roma kreeg de 2-1 er niet in tegen de nummer zestien van de Serie A en dus vond Spalletti het tien minuten na rust tijd voor Totti. De clublegende maakte zijn 786ste optreden voor Il Giallorossi. Het inbrengen van de routinier had de gewenste impact, want hij bood Kevin Strootman en Stephan El Shaarawy scoringskansen. Het was echter een ander clubicoon dat een kwartier voor tijd de verlossende treffer maakte.

Dzeko legde de bal terug en Daniele de Rossi knalde de 2-1 binnen. De 33-jarige Italiaan, die bij Roma Totti opvolgt als aanvoerder, liet Stadio Olimpico ontploffen van vreugde. Die euforie duurde slechts vijf minuten, want toen stond het alweer gelijk. Darko Lazovic kopte een voorzet van Diego Laxalt bij de tweede paal binnen en deed de Romeinen pijn.

In de allerlaatste minuut kreeg het vaarwel van Totti toch nog de lading die het verdiende. Invaller Diego Perrotti kegelde de 3-2 tegen de touwen en stelde de tweede plaats en daarmee directe plaatsing voor de Champions League veilig.

Sampdoria - Napoli 2-4
Napoli was in de strijd om de tweede plaats afhankelijk van het resultaat in Rome. De ploeg van trainer Maurizio Sarri moest in ieder geval zelf winnen bij Sampdoria. Nog voor rust was de overwinning al binnen dankzij twee fraaie doelpunten. Na ruim een half uur kreeg Dries Mertens de bal voor zijn voeten na een geblokte pass en haalde ineens uit. De dertigjarige Belg zag dat doelman Eugenio Lammana nog niet goed gepositioneerd was en schoot hem geweldig in het lege doel.

De 0-2 van Lorenzo Insigne was wellicht nog mooier. De kleine Italiaan ging er aan de linkerkant vandoor, kwam naar binnen en lepelde de bal over de keeper zeer stijlvol in de bovenhoek. Vlak na rust maakte Marek Hamsik er na een uitstekende aanval zelfs 0-3 van. Fabio Quagliarella redde de eer voor Sampdoria tegen zijn oude club, waarna José Callejón de score uitbreidde: 1-4. Ricardo Álvarez verzorgde het slotakkoord.

Die zege was daarmee binnen maar werd beroofd van enige importantie door het resultaat in Rome. Napoli bleef derde en moet zich via de voorronde zien te plaatsen voor de Champions League.

Dries Mertens maakte zijn 28ste seizoenstreffer voor Napoli, maar zag de topscorerstitel in de Serie A aan zijn neus voorbij gaan. Edin Dzeko bleef dankzij zijn treffer tegen Genoa de lijstaanvoerder.
Dries Mertens maakte zijn 28ste seizoenstreffer voor Napoli, maar zag de topscorerstitel in de Serie A aan zijn neus voorbij gaan. Edin Dzeko bleef dankzij zijn treffer tegen Genoa de lijstaanvoerder.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.