Kazim-Richards geen slechtere spits dan Kramer

Reacties

Geen speler die de publieke opinie in de eerste seizoenshelft zo verdeelde als Colin Kazim-Richards. Het Turkse krachtmens is echter hard op weg zijn critici te logenstraffen en kan de vergelijking met Michiel Kramer van ADO Den Haag, de speler die hem volgens velen zou moeten vervangen, moeiteloos doorstaan.

Kazim-Richards geen slechtere spits dan Kramer

Een goede spits is een speler die veel scoort. Kazim-Richards maakte zeven doelpunten en is nog wel een eindje verwijderd van de top van het topscorersklassement, die wordt bezet door Mark Uth (SC Heerenveen) en Kramer (ADO Den Haag), die allebei elf keer scoorden. Maar Kazim is op de goede weg. In de afgelopen vier duels maakte Kazim telkens een doelpunt en wat dat betreft komt de winterstop voor hem bijzonder ongelegen. Daarbij moet meegerekend worden dat Kazim pas laat instroomde bij Feyenoord, met een conditionele achterstand aan het seizoen begon en daardoor vier duels minder speelde dan Kramer en Uth.

Uth en Kramer, topschutters die de afgelopen maanden bewierookt werden, hebben respectievelijk 131 en 134 minuten nodig om een doelpunt te maken. Kazim doet het niet veel minder, want hij scoort eens per 144 minuten. Kazim is zelfs doelgerichter dan Kramer, want 49 procent van zijn doelpogingen belandt tussen de palen, tegenover 42 procent van Kramer. Uth doet het een stukje beter, want van zijn doelpogingen belandt meer dan de helft (55 procent) op doel.

Een goede spits is niet alleen iemand die veel scoort, maar ook een speler die belangrijk is voor zijn team door kansen te creëren. En wat dat betreft valt het belang van Kazim voor Feyenoord op. Hij creëerde twintig kansen voor zijn ploeggenoten en daarmee doet hij het een stuk beter dan Uth (veertien) en Kramer (elf). Het is daardoor maar zeer de vraag of Feyenoord er op vooruit zou gaan met het aantrekken van Kramer, die de afgelopen maanden veelvuldig met de Rotterdammers in verband is gebracht.

Wel moet de vraag gesteld worden of Kazim voor een aanvalsleider van een topclub wel vaak genoeg in scoringspositie komt. Kortom: is Kazim nou wel of geen echte spits? Hij loste slechts 35 schoten, geen wereldschokkend aantal voor een spits van een topclub die geacht wordt vaak dicht bij het vijandelijke doel te spelen en dus vaak te kunnen schieten. Ook is hij veel minder vaak in de lucht aanspeelbaar dan Kramer, waardoor hij een stuk minder effectief is bij voorzetten vanaf de flanken. Zijn kwaliteiten met de bal aan de voet vergoeden echter veel.

Kazim-Richards kan de vergelijking met de meest trefzekere spitsen van de Eredivisie dus doorstaan. Wat wellicht nog opvallender is, is dat de speler die hij bij Feyenoord uit de basis houdt, het als pure afmaker nóg beter doet. Mitchell Te Vrede scoort eens per 96 minuten, maar zit wekelijks op de bank. En daaruit blijkt maar weer eens dat zélfs statistieken niet leidend zijn.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.