Kazim logenstraft Gullit en doet niet onder voor Milik

Reacties

Colin Kazim-Richards kende een lastige start bij Feyenoord en zijn recht op een basisplaats werd in twijfel getrokken. Anderzijds werd er door volgers van Ajax bijna een campagne opgestart om Arek Milik ín het elftal te krijgen. Een verklaring voor de Rotterdamse kritiek en Amsterdamse lof is niet terug te vinden in de statistieken.

Kazim logenstraft Gullit en doet niet onder voor Milik

'Kazim-Richards is geen echte spits, kiest verkeerd positie en is daardoor op belangrijke momenten vaak niet aanspeelbaar.' Het is een greep uit de kritiek die de Turkse international de afgelopen maanden kreeg. Mitchell Te Vrede zou het niet minder doen, was de teneur. Milik begon het seizoen juist als reserve en werd door supporters, kenners en analytici bijna de basis van Ajax ingepraat, om de in hun ogen falende Kolbeinn Sigthórsson te vervangen.

Arek Milik scoort vaker dan Kazim-Richards, maar brengt zijn ploeggenoten minder vaak in scoringspositie.
Arek Milik scoort vaker dan Kazim-Richards, maar brengt zijn ploeggenoten minder vaak in scoringspositie.

De statistieken rechtvaardigen de kritiek op Kazim-Richards, die door zijn zeven doelpunten al deels is gaan liggen, niet. De frontman is namelijk bijzonder belangrijk voor de Rotterdammers. Hij creëerde liefst 22 kansen voor zijn ploeggenoten (1,6 per wedstrijd) is daarmee waardevoller voor het teamproces dan Milik, die een teamgenoot veertien maal (1,2 keer per duel) een scoringskans bood.

Die statistieken onderschrijven de uitlatingen die Kazim-Richards deze week doet in een groot interview met Voetbal International. 'Ik kan tegen kritiek die gebaseerd is op feiten', zegt hij daarin. 'Ruud Gullit zei dat ik in niks op een spits leek. Toen liet hij beelden zien van mij dat ik inderdaad niet in positie was. Maar de vijf seconden ervoor, dat ik de bal aannam en 'm doorspeelde, toont hij niet. Hoe kan ik dan in positie zijn?'

De kritiek die Ruud Gullit eerder dit seizoen leverde kwam hard aan bij Kazim-Richards.
De kritiek die Ruud Gullit eerder dit seizoen leverde kwam hard aan bij Kazim-Richards.

Wel wijzen de gegevens van Opta uit dat Kazim-Richards voor het doel minder effectief is dan Milik, die in twee wedstrijden minder een keer vaker scoorde dan de Turk. Ook is de frontman van Ajax wat zuiverder met zijn schoten. Vijftig procent van zijn schoten belandt tussen de palen en hij scoort gemiddeld een keer per 104 minuten. Kazim heeft 157 minuten nodig voor een goal en 46 procent van zijn schoten is op doel.

Tot slot valt op dat Kazim-Richards in de lucht dreigender is dan Milik. De spitsen zijn vrijwel even lang (1.85 om 1.86), maar de Feyenoorder nam het doel veel vaker (65 keer) met zijn hoofd onder vuur dan Milik (37 maal).

Het is een rijk palet aan variabelen waaruit ondubbelzinnig blijkt dat niets is wat het lijkt. Zondag weten we meer.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.