Kashia en Qazaishvili zorgen weer voor leven in de Gelredome

Vitesse heeft na een mindere periode de draad weer opgepakt tegen SC Heerenveen (3-0). Alles was weer even zo goed zoals vroeger, zelfs aanvoerder Guram Kashia deelde mee in de feestvreugde.

Onder de nieuwe trainer Rob Maas was de populaire Georgiër zelfs een paar keer gepasseerd, tot onvrede van de supporters. Toen ook de resultaten nog tegenvielen - twee remises, twee nederlagen en slechts één doelpunt in de laatste vier duels - begon het publiek helemaal te morren. Maas bleef echter rustig. Tegen de Friezen bezwoer zijn elftal met fris voetbal een kleine sportieve crisis en beantwoordde hij de pesterijtjes van collega Foppe de Haan door even haarfijn duidelijk te maken wie er de baas is in de Gelredome.

De Haan suggereerde dat Vitesse zowel fysiek als mentaal kwetsbaar was, maar daar had de ervaren oefenmeester zich even flink op verkeken. Met Kashia in de ploeg, die voor de wedstrijd een indrukwekkend eerbetoon kreeg van de Vitesse-aanhang, had de thuisploeg de touwtjes al vanaf het begin af aan stevig in handen. Van de aanvallende onmacht van de laatste weken was met de terugkeer van de bedrijvige Milot Rashica weinig te merken.

Guram Kashia (midden) wordt bij Vitesse bejubeld door zijn ploeggenoten. Voorafgaand aan de wedstrijd organiseerden de supporters een eerbetoon aan de aanvoerder.

Het enige wat Rashica vergat, was om zijn optreden op te luisteren met een doelpunt. In de zeventig minuten die de buitenspeler in actie kwam, kreeg hij daar twee goede kansen voor. Toch stond hij ook aan de basis van twee Arnhemse goals. Na twintig minuten duwde Denys Oliynyk bij de tweede paal zijn voorzet met de binnenkant van zijn voet binnen en na een lange dribbel dwong hij de penalty af waaruit Valeri Qazaishvili vlak na rust de wedstrijd besliste (3-0). De Georgische gelegenheidsspits maakte vlak voor de onderbreking ook al eenvoudig de tweede Arnhemse treffer op aangeven van Kosuke Ota.

Het veldspel van de thuisclub zag er weer verzorgd uit, waarvoor de ploeg onder leiding van de naar Maccabi Tel Aviv vertrokken Peter Bosz ook zo geprezen werd. Sterker nog: Vitesse staat nu in punten samen met Feyenoord weer gedeeld vijfde, de plek waarop Bosz het elftal begin januari achterliet. De wisselvalligheid zit hem dus niet meer bij Vitesse, maar vooral in het spel bij Heerenveen, dat na drie overwinniningen op rij nu zijn tweede nederlaag slikte en elfde staat. Vitesse is na zaterdag de ploeg die weer omhoog mag kijken. Met Kashia in de ploeg en het publiek weer volledig achter de club.