Karpin: 'Hollandse speelwijze biedt Spartak kansen'

Ajax treft donderdagavond (21.05 uur) in de achtste finale van de Europa League Spartak Moskou als opponent. Voetbal International legde de Russische ploeg onder een vergrootglas. Een uitgebreid portret leest u in de nieuwe editie, die sinds woensdag in de winkels ligt.

Karpin: 'Hollandse speelwijze biedt Spartak kansen'

Russische en Zuid-Amerikaanse mixSpartak Moskou is de afgelopen transferperiode zeer actief geweest. In dit kalenderjaar kwamen er al zeven nieuwe spelers bij en vertrokken er liefst dertien. Waar Spartak ooit de opleidingsploeg van Rusland en hofleverancier van de nationale ploeg was, daar is het nu een vreemdelingenlegioen zonder ook maar één Russische international.

Spartak beschikt over een jonge, onervaren ploeg; een mix van Zuid-Amerikaans en Russisch talent. De recente aanwinsten Marcos Rojo, al goed voor een interland met Argentinië, en Rafael Carioca, Braziliaans jeugdinternational en terug van een verhuurperiode, zijn als centrale verdediger en centrale middenvelder direct basiskrachten.

Spelmaker en aanvoerder Alex zorgt voor routine. De Schot Aidan McGeady, die in de belangstelling staat van Zenit Sint-Petersburg, en de Tsjech Marek Suchy zijn de enige niet-Russische of -Zuid-Amerikaanse spelers in het vermoedelijke basiselftal. De topscorer van de laatste jaren, de Braziliaan Welliton, is op het nippertje hersteld van een blessure. Mocht hij door gebrek aan wedstrijdritme geen basisplaats krijgen, dan zal de van Tom Tomsk teruggehaalde Artem Dzyuba hem vervangen. <br /> Sterk tegen Nederlandse clubsSpartak Moskou speelde al vijftien Europese wedstrijden tegen Nederlandse opponenten (zie bovenstaande tabel). In een van die duels vervulde de huidige coach van Spartak, Valery Karpin, een hoofdrol. Op 18 maart 1993 maakte de middenvelder twee goals tegen Feyenoord, in de return in de kwartfinale van het Europa Cup II-toernooi. De Rotterdammers verloren in De Kuip met 0-1.

In Moskou zegevierden de Russen onder aanvoering van Karpin met 3-1. József Kiprich zorgde in dat duel nog voor 1-1, Karpin (twee) en Dmitri Radchenko maakten de Spartak-goals. In totaal won Spartak negen van de vijftien ontmoetingen met Nederlandse clubs en verloor het er slechts twee. Dat waren wél de twee laatst gespeelde duels, in 2001 in de Champions League met Feyenoord (2-1) en in 2008 in de groepsfase van het UEFA Cup-toernooi met NEC (1-2).

Trainer Valery KarpinKarpin (foto): 'Als ik de meningen hoor en als ik de traditionele Hollandse manier van spelen zie, weet je dat je altijd ruimte krijgt om zelf ook te voetballen. Dat is een prettig vooruitzicht. Het niveau van de Nederlandse en Russische competitie is vergelijkbaar. Het is niet voor niets zo dat beide landen nog drie deelnemers in de Europa League hebben.' Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's