Kan Atalanta het Leicester van Italië worden?

Reacties

VI-redacteur Reon Boeringa blikt vooruit op de vijftiende speelronde van de Serie A, waarin seizoensensatie Atalanta Bergamo op bezoek gaat bij koploper Juventus.

Kan Atalanta het Leicester van Italië worden?

Liefst 25 punten uit negen duels. Gerekend vanaf eind september is geen club uit de grote vijf Europese competities zo goed in vorm als Atalanta Bergamo. Daarmee tarten de noorderlingen alle verwachtingen. De club verloor met Marten de Roon (Middlesbrough) en Luca Cigarini (Sampdoria) afgelopen zomer twee dragende spelers en investeerde amper. Atalanta werd als degradatiekandidaat betiteld, maar etaleert de vorm van een kampioen. Waar hebben we dat ook alweer eerder gezien?

Kan Atalanta het Leicester City van Italië worden? Trainer Gian Piero Gasperini heeft die vraag de afgelopen week vaak moeten beantwoorden. 'Ik zie de gelijkenissen wel, als je naar onze vorm kijkt de afgelopen tweeënhalve maand', zei hij op Radio Sportiva. 'Maar op de lange termijn vraag ik me af of we dit kunnen volhouden. Aan de andere kant: dat zeiden ze vorig seizoen bij Leicester City ook. Het kan dus geen kwaad om een paar euro op ons in te zetten. Je weet maar nooit.'

Zaterdagavond wacht Atalanta zijn ultieme krachtproef: een bezoek aan koploper Juventus. Om de verhoudingen te schetsen: de bestbetaalde speler van Atalanta (Alberto Paloschi) verdient twee keer minder (een miljoen per jaar) als Neto, de reservedoelman van Juventus. Franck Kessie, de revelatie van de Bergamaschi, verdient per jaar slechts een tiende (anderhalve ton) van het salaris van Paolo De Ceglie, de derde linksback van De Oude Dame die nog geen minuut in actie kwam.

Juventus-uit lijkt daarmee een onmogelijke opgave voor Atalanta, om over een rol in de titelstrijd nog maar te zwijgen. Maar omdat de vergelijkingen in Italië aanhouden, trainer Gasperini de parallellen niet meer ontkent én omdat Atalanta al afrekende met AS Roma, Internazionale en Napoli: vijf redenen waarom Atalanta het Leicester van Italië kan worden.

Franck Kessie
Leicester City had N'Golo Kanté, Atalanta heeft Franck Kessie. Een onvermoeibare allrounder centraal op het middenveld. Kessie is pas negentien jaar en bezit integendeel tot de voormalige dynamo van Leicester ook scorend vermogen. In twaalf duels was Kessie al vijf keer trefzeker. Het is een van de redenen waarom hij in Ivoorkust als opvolger van Yaya Touré wordt gezien.

Franck Kessie vecht zich langs Bologna-spelers Mattia Destro (links) en Luca Rizzo.
Franck Kessie vecht zich langs Bologna-spelers Mattia Destro (links) en Luca Rizzo.

Alejandro Gómez
Alejandro Papu Gómez is de roadrunner van Atalanta: snel, wendbaar en slim. Gómez is een speler die al jaren onder zijn niveau speelt. Tussen 2010 en 2013 was hij de grote man bij Catania en de verwachting was dat hij de stap naar een Italiaanse topclub zou maken. In plaats daarvan koos Papu voor het grote geld bij Metalist Kharkiv. Toen hij Oekraïne na een jaar wilde ontvluchten, waren grote clubs uit de Serie A hem vergeten en pikte Atalanta hem op. In Bergamo laat hij wekelijks zien dat hij een van de beste dribbelaars van de Serie A is. Gómez kan een van de hoofdrolspelers in het voetbalsprookje van Atalanta worden.

Superstandaardsituaties
Op het trainingsveld schaaft Gasperini veelvuldig aan de corners en vrije trappen van zijn ploeg en dat betaalt zich uit: van de 23 doelpunten die Atalanta maakte, kwamen er liefst tien tot stand uit corners en vrije trappen.

Veelzijdige defensie
Gasperini heeft van de verdediging van Atalanta een onneembare vesting gemaakt. Sinds eind september kregen de Nerazzurri slechts twee doelpunten tegen uit open spel. Atalanta's verdedigers zijn ook offensief zeer waardevol, want Andrea Masiello (foto onder) en Mattia Caldara maakten allebei al drie doelpunten.

Kwetsbare top
Leicester werd kampioen mede doordat de traditionele Engelse topclubs stuk voor stuk een offyear beleefden. Gebeurt datzelfde dit seizoen in Italië? Het al jaren heersende Juventus oogt in elk geval opvallend kwetsbaar. De Oude Dame verloor in veertien duels al drie keer, bijna even vaak als in het gehele vorige seizoen (vier keer). Daarnaast presteren Napoli en de clubs uit Milaan en Rome bijzonder wisselvallig.

Het is bovenstaande samenloop van factoren die Bergamo doet dromen van een Leicesteriaans seizoen. En om met Gasperini te spreken: als je een paar euro over hebt, kan het geen kwaad om die in te zetten op het onmogelijke.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.