Kampioen Real begint met puntenverlies tegen Valencia

De Spaanse landskampioen Real Madrid heeft direct in de eerste competitiewedstrijd averij opgelopen. Tijdens de topper in eigen huis tegen Valencia leverde de formatie van José Mourinho (foto) twee punten in. Ter illustratie: in het vorige, kampioensjaar betrof het totale aantal verliespunten na 38 duels slechts veertien. Athletic de Bilbao werkte in het eigen Baskenland op knappe wijze een 0-3 achterstand weg, maar ging wel pijnlijk onderuit.

Kampioen Real begint met puntenverlies tegen Valencia

Real Madrid – Valencia 1-1Real hield zich op de transfermarkt tot op heden koest en verscheen aan de aftrap van het seizoen 2012/13 zonder nieuwe aanwinsten. De Spaanse kampioen had precies tien minuten nodig om het eerste doelpunt van het seizoen te laten aantekenen. De Argentijn Gonzalo Higuaín passeerde in drie instanties doelman Diego Alves. Het dappere weerwerk van de sluitpost, die bij de eerste twee inzetten wel een antwoord had, bleek bij de derde poging (een volley) tevergeefs.

Na de snelle voorsprong zakte Real wat weg. De gelijkmaker van Jonas vlak voor rust kwam evenwel letterlijk en figuurlijk uit de lucht vallen. Tino Costa bediende de doelpuntenmaker met een scherpe voorzet op maat, waarna Jonas voor de aanstormende Iker Casillas raak kon koppen. De Real-goalie botste daarna hard met collega's Pepe en Xabi Alonso. Die ongelukkige botsing zorgde ervoor dat Pepe in de rust de strijd moest staken.

Na de onderbreking drong Real onophoudelijk aan, maar bleef een zege uit. Ángel di María mocht zich dat aanrekenen. Hij schoof de bal in kansrijke positie naast. Higuaín ontbeerde even later het geluk toen zijn inzet de lat raakte. Omdat ook invaller Karim Benzema en Mesut Özil op sta-in-de-weg Alves stuitten, sloot Real de competitiestart in mineur af. Al mocht de titelhouder blij zijn dat een goal van Roberto Soldado werd afgekeurd omdat hij op het randje van buitenspel alleen op Casillas kon afgaan.

Opvallend was tevens dat Cristiano Ronaldo zijn stempel niet kon drukken, zelfs onzichtbaar bleef. Automatisch gevolg was dat de Portugese sterspeler van Real verzuimde voor de achtste competitiewedstrijd op rij te scoren en zo een Koninklijk record te vestigen en de prestatie van rivaal Lionel Messi van Barcelona te evenaren. Ahtletic de Bilbao – Real Betis 3-5Bilbao was afgelopen seizoen een van de revelaties in Spanje, maar begon uiterst zwak aan het eerste duel van het nieuwe seizoen. Zonder de sterspelers Javi Martínez en Fernando Llorente – die vanwege transferperikelen buiten de selectie waren gehouden door coach Marcelo Bielsa – keken de Basken op eigen veld al snel tegen een achterstand aan.

De verbazing bij het thuispubliek was groot toen binnen een half uur Rubén Castro, Jorge Molina en Beñat voor een 0-3 tussenstand konden zorgen. Nog opmerkelijker was dat Bilbao een kwartier voor tijd alweer op gelijke hoogte kwam. Mikel San José (2) en Oscar de Marcos waren trefzeker.

De emotionele achtbaan in San Mamés was compleet toen de thuisploeg in de slotfase alsnog onderuit ging. Alejandro Pozuele was de gevierde man. Hij maakte de 3-4, waarna Molina de driepunter veilig stelde. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's