Kampioen onder de loep: goals, minutenwals en rapport

Ajax heeft zich tot kampioen van de Eredivisie gekroond. Een thuiszege op VVV-Venlo (2-0) volstond voor de titel. VI legt het spelersbestand van trainer Frank de Boer onder de loep. Drie Ajacieden werden dit seizoen door coach Frank de Boer in iedere wedstrijd op het wedstrijdformulier gezet. Doelman Kenneth Vermeer maakte net als middenvelder Vurnon Anita en Christian Eriksen in ieder competitieduel zijn opwachting.

Kampioen onder de loep: goals, minutenwals en rapport

Vermeer gaat met 2905 van de beschikbare 2970 speelminuten aan de leiding in de minutenwals. De doelman maakte drie duels niet compleet. Op bezoek bij NEC (3-0 zege) viel hij na 74 minuten geblesseerd uit, iets dat eerder in het seizoen ook al gebeurde na 67 minuten in het thuisduel met AZ (2-2). In de thuiswedstrijd tegen Feyenoord moest Vermeer na ruim een uur het veld verlaten met een rode kaart, waarna zijn collega's nog wel een 0-1 achterstand goed maakten (1-1).

Net als Vermeer stond ook Eriksen bij iedere wedstrijd in de basis. Acht keer moest hij vroegtijdig richting kleedkamer omdat De Boer hem wisselde. Dat levert voor de Deense dirigent van Ajax een totaal van 2837 minuten op.

Anita zat in de eerste vijf wedstrijden van Ajax liefst drie keer op de bank. Daarna mocht hij altijd aan de aftrap verschijnen en komt zijn aantal speelminuten uit op precies 2663. De controlerende middenvelder, die in de beginfase van het seizoen als linksback werd gebruikt, maakte in elf wedstrijden niet de maximale negentig minuten vol. Woensdagavond maakte hij veertien minuten voor het einde plaats voor Eyong Enoh.

Vergelijking met vorig seizoenGregory van der Wiel, Jan Vertonghen, Miralem Sulejmani en Siem de Jong werkten destijds de meeste optredens af: 32. Vertonghen was toen met 2880 minuten de Ajacied die de minste wedstrijdtijd miste. De productie werd dit seizoen bij Ajax zeer gelijkmatig verdeeld. Siem de Jong heeft zich door zijn twee goals in het kampioensduel met VVV-Venlo tot clubtopschutter gekroond. Hij kwam dit seizoen tot op heden tot dertien goals. Opvallend is overigens dat de nummer twee, Sulejmani, zijn voltallige productie van elf goals voor de jaarwisseling liet noteren. In de slotfase van het seizoen schoof De Jong op zijn beurt een linie door en verbeterde hij de productie van Sulejmani.

Opvallend is tevens het enorme aantal doelpuntenmakers dit seizoen bij Ajax. Liefst achttien spelers vonden het net tijdens het seizoen van de titelprolongatie.

Vergelijking met vorig seizoenOok vorig seizoen deed geen enkele Ajacied mee in de strijd om de topscorerstitel van de Eredivisie. Mounir El Hamdaoui (13) gooide destijds de hoogste ogen. Waar de doelpunten redelijk gelijkmatig zijn verdeeld bij Ajax, geldt dat niet voor de assists. Christian Eriksen gaat onbedreigd aan de leiding en toonde zijn waarde door behalve zeven doelpunten liefst vijftien keer een ploeggenoot aan een treffer te helpen.

Met die vijftien succesvolle voorbereidende acties heeft Eriksen een beduidend groter aandeel dan zijn achtervolgers Siem de Jong en Theo Janssen, die beiden op zeven assists staan.

Vergelijking met vorig seizoenChristian Eriksen (9) was vorig seizoen ook al de assist-koning in Amsterdam. Wat betreft het aantal kaarten hielden de Ajacieden zich redelijk in. Lorenzo Ebecilio en Kenneth Vermeer kregen dit seizoen een directe rode kaart, terwijl Eyong Enoh en Gregory van der Wiel eenmaal vroegtijdig de douche mochten opzoeken met twee keer geel (= rood). Op basis van louter gele kaarten is alleen Jan Vertonghen een duel geschorst geweest; de Belgische Ajax-captain staat na 32 duels op zes gele prenten.

Vergelijking met vorig seizoenOok destijds had Vertonghen de meeste gele kaarten (6). Vurnon Anita, André Ooijer en Rasmus Lindgren werden vorig seizoen met rood naar de kant gestuurd. Tot aan het duel van woensdag was Toby Alderweireld met een gemiddeld rapportcijfer van 6,41 de dit seizoen best beoordeelde Ajacied. Jan Vertonghen volgt met een 6,34 gemiddeld.

Vergelijking met vorig seizoenOok vorig seizoen was Vertonghen volgens de verslaggevers een van de beste Ajacieden. Maarten Stekelenburg (6,65) ging hem nog wel voor, waarna de Belg volgde met 6,44. Overigens komen spelers pas in aanmerking voor een cijfer als zij minimaal twee/derde van de Amsterdamse duels hebben afgewerkt. Trainer Frank de Boer deed dit seizoen op maar liefst 27 spelers een beroep. Dat aantal is hoog door het grote blessureleed waarmee zijn selectie kampte. Opmerkelijk is wel dat er een minder brede selectie nodig was dan vorig seizoen.

Vergelijking met vorig seizoenIn het jaar dat Frank de Boer het overnam van Martin Jol en Ajax uiteindelijk naar de dertigste landstitel gidste, gebruikte Ajax 31 spelers. Dat is vier meer dan het huidige seizoen.

Samenstelling: Tim Tempelaars & Jasper Steppé

Foto's: VI Images

Bekijk hier al onze video's