Kameroen schakelt Tunesië uit na lang gevecht

Kameroen weet zich als laatste zeker van een plaats bij de vier overgebleven landen in de strijd om de Afrika Cup. Na een half uur leken de Ontembare Leeuwen de buit al binnen te hebben, ware het niet dat Tunesië taaier was dan verwacht en er zelfs een verlenging uit sleepte, waarin Kameroen nu wel beslissend toesloeg (3-2).

Bondscoach Otto Pfister zag zijn ploeg goed beginnen. Kameroen scoorde tussen de negentiende en 28ste minuut twee keer. Eerst kopte Etoundi M'Bia bij de tweede paal attent raak. Geremi (foto)zorgde voor de dubbele marge door een vrije trap over de muur heen te krullen in de korte hoek.

Tunesië gaf zich echter niet gewonnen en toonde veerkracht. Nog voor rust liet Chouki Ben Saada het spiegelbeeld zien van de vrije trap van Geremi. De Tunesiër deed het met links van rechts. Zelfs de gelijkmaker was heel dichtbij. Santos pegelde op de lat en Carlos Kameni greep katachtig in op de net zo harde rebound van Ben Saada.

Negen minuten voor tijd viel de gelijkmaker. Yassine Chikhaoui schoot de 2-2 diagonaal in het doel en zorgde daarmee voor de eerste wedstrijd die verlengd moest worden om een winnaar te bepalen.

Kameroen nam het initiatief noodgedwongen weer in handen en had weer snel succes. Drie minuten in de extra tijd kroonde M'bia zich tot Man of the Match en held van Kameroen. Uit een verre inworp en na twee balcontacten belandde de bal voor zijn voeten. M'bia volleerde knap raak. Tunesië probeerde nog van alles, maar kwam niet meer terug.

Kameroen neemt het in de halve finale op tegen gastheer Ghana. De andere strijd om een plek in de finale gaat tussen Ivoorkust en Egypte. Beide duels worden donderdag gespeeld.