Kaapverdië mag op WK hopen, Zuid-Afrika ontbreekt

Ook in Afrika worden er kwalificatiewedstrijden voor het WK 2014 in Brazilië afgewerkt. VI.nl zette de meest in het oog springende wedstrijden op een rijtje.

Kaapverdië mag op WK hopen, Zuid-Afrika ontbreekt

In Rades heeft Kaapverdië zich in een directe confrontatie met concurrent Tunesië verzekerd van een plaats in de barrage. De Blauwe Haaien, waar de Rotterdammer Garry Mendes Rodrigues op de bank bleef, hadden bij rust de benodigde zege binnen handbereik. De dankzij goals van Platini en Héldon verkregen veilige marge bleek afdoende om Tunesië van de eerste plaats te stoten en daarmee een plaats in de play-offs te pakken.

Senegal heeft de hoop op WK-deelname overeind gehouden. De formatie van de Franse bondscoach Alain Giresse had aan de nipte zege op concurrent Oeganda genoeg om als groepswinnaar een plaats in de WK-play-offs te veroveren. De rode kaart voor de Oegandese verdediger Godfrey Walusimbi in de 38ste minuut hielp het gewenste resultaat te boeken, al kwam de bevrijdende 1-0 pas laat tot stand via Sadio Mane.

Voor Afrika Cup-finalist Burkina Faso stond lange tijd kwalificatie voor het WK op de tocht. Het elftal van bondscoach Paul Put stond een punt achter op DR Congo, dat bij een overwinning niet achterhaald kon worden. Bij Niger bleef Congo echter steken op 2-2. Dankzij een 1-0 zege op Gabon heeft Burkina Faso zich zo alsnog geplaatst voor de play-offs.

Zuid-Afrika, gastland in 2010, gaat in 2014 niet naar het WK in Brazilië. Het cruciale laatste kwalificatieduel tegen Botswana won het elftal van bondscoach Gordon Igesund wel met 4-1, maar voor een ticket was dat niet voldoende.

Mede dankzij een doelpunt van Kermit Erasmus (oud-Feyenoord) en twee treffers van Bernhard Parker (ex-FC Twente) zette Zuid-Afrika Botswana simpel opzij. PEC Zwolle-middenvelder Kamohelo Mokotjo bleef de gehele wedstrijd op de bank, terwijl Ajacied Thulani Serero voor het duel uit de selectie werd gezet.

Maar doordat Ethiopië op bezoek bij de Centraal Afrikaanse Republiek geen fout maakte, was de zege van Zuid-Afrika niets waard. Na de 2-1 overwinning kan Ethiopië zich op gaan maken voor de play-offs, en is Zuid-Afrika uitgeschakeld voor een WK-ticket.

Als Nigeria in eigen huis niet zou verliezen van Malawi, was het elftal van Stephan Keshi zeker van een plaats in de play-offs. Met oud-VVV'er Ahmed Musa in de basis kwam Nigeria nooit in de problemen. Dankzij de 2-0 overwinning mag de winnaar van de Afrika Cup blijven dromen van het WK in Brazilië. Uche Nwofor, die onlangs de overstap maakte naar SC Heerenveen, viel twee minuten voor tijd in.

Ivoorkust, Ghana, Egypte en Algerije waren al zeker van een plaats in deze barrage.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen