Juventus ten onder in moeras, AS Roma haakt aan

AS Roma en Juventus gaan na negen speelronden samen aan kop in de Serie A. Juve leed zijn eerste nederlaag op bezoek in Genua, terwijl Roma in eigen huis zegevierde. AC Milan en Napoli lieten punten liggen, terwijl Internazionale een zeer late zege boekte.

Genoa - Juventus 1-0
Het duel in Stadio Luigi Ferraris stond in het teken van Gianluigi Buffons vijfhonderdste optreden in het shirt van Juventus. De doelman had het voor rust rustig en zag hoe zijn team bijna aan de leiding kwam via Fernando Llorente, wiens inzet het aluminium schampte.

Na rust was Juventus dominant, maar had het moeite om tot grote kansen te komen. De toestand van het veld, dat na de overstromingen in Genua veel weg heeft van een moeras, hielp de landskampioen daarbij ook niet. Het duel leek op een gelijkspel uit te draaien, maar in de allerlaatste minuut van de blessuretijd hielp Luca Antonini de thuisploeg aan een sensationele zege. Daar zat wel een buitenspellucht aan.

Leonardo Bonucci in duel met Andrea Bertolacci.

Daarmee verpestte hij het jubileum van Buffon én bracht hij Juventus de eerste nederlaag van dit seizoen toe. Door de misstap ziet Juventus concurrent Roma langszij komen op de ranglijst. Beide clubs hebben 22 punten. Vanwege het onderlinge resultaat blijft Juve koploper.

AS Roma - Cesena 2-0
In eigen huis was AS Roma met name in de eerste helft heer en meester tegen Cesena. De promovendus had niets in te brengen en mocht van geluk spreken dat het halverwege pas 1-0 stond na een doelpunt van Mattia Destro (foto boven), die diverse keren gevaarlijk was. De grootste kansen voor rust waren voor Vasilis Torosidis, die de bal van dichtbij tot drie keer toe niet in het doel kreeg.

Na rust hield Roma het lang spannend, maar tien minuten voor tijd namen de Romeinen afstand via een trefzekere kopbal van Daniele De Rossi. Urby Emanuelson zat bij de Giallorossi wederom negentig minuten op de bank.

Cagliari - AC Milan 1-1
Het duel op Sardinië begon rampzalig voor AC Milan, waar Nigel de Jong in de basis stond en Marco van Ginkel op de bank zat. Victor Ibarbo kopte de thuisploeg op aangeven van Marco Sau na een kwartier voetballen op voorsprong. Milan wankelde vervolgens, maar rechtte de rug dankzij een fantastische goal van Giacomo Bonaventura. Hij verschalkte Alessio Cragno met een juweel van een stift.

In de tweede helft waren er voor beide partijen kansen het duel te beslissen, maar er werd niet meer gescoord. Milan klimt ondanks de remise naar plek drie. Cagliari blijft onderin de middenmoot bungelen.

Internazionale - Sampdoria 1-0
Dankzij een benutte strafschop van Mauro Icardi (foto boven) in de extra tijd boekte Internazionale een zeer welkome zege op Sampdoria, dat daardoor net als Juventus zijn ongeslagen status kwijtraakt. Door de zege heeft Inter vijftien punten, slechts één minder dan nummer drie Milan. Bovendien geeft de overwinning trainer Walter Mazzarri weer wat verlichting.

Fiorentina - Udinese 3-0
Khouma Babacar (foto onder) maakte het verschil voor Fiorentina tegen het hooggeklasseerde Udinese. De Ghanese spits, die speelt vanwege de (langdurige) absentie van Mario Gomez en Giuseppe Rossi, was tweemaal trefzeker. In de eerste helft trof hij doel na een afgeslagen schot van Borja Valero en in het tweede bedrijf rondde hij af op aangeven van Juan Cuadrado.

De eindstand kreeg een nog fraaiere aanblik vanuit het perspectief van La Viola door een late goal van Valero. Door de zege haakt Fiorentina aan bij de subtop. Udinese zakt naar de vijfde plaats.

Atalanta Bergamo - Napoli 1-1
Vanaf de bank zag Jonathan de Guzman hoe zijn club Napoli dertien minuten na rust op achterstand kwam via een doelpunt van German Denis. Daarmee zette de bonkige spits een opvallende trend voort, want het was al zijn zesde doelpunt tegen Napoli, de club die hij tussen 2008 en 2010 diende.

José Callejon, die met zeven doelpunten bovenaan het topscorersklassement prijkt, zorgde kort erna voor hilariteit door de bal vanaf één meter voor open doel over te schieten. Toch bleef Napoli ook voor het zesde Serie A-duel op rij ongeslagen. Kort nadat Atalanta door rood voor Luca Cigarini met tien man was komen te staan, zorgde Gonzalo Higuaín met zijn vierde goal van het seizoen voor de gelijkmaker. De Argentijn kreeg zelfs dé uitgelezen kans op de winnende goal, maar hij liet in de extra tijd een strafschop onbenut.