Juventus kan champagne koud zetten na remise bij Roma

De Italiaanse kampioensbeker kan alvast versierd worden met zwart-witte lintjes. Dankzij een 1-1 gelijkspel tegen AS Roma hield koploper Juventus de voorsprong van negen punten op de Romeinse achtervolger intact.

Waar de eerdere ontmoeting tussen beide ploegen op 5 oktober (3-2 voor Juventus) bol stond van de doelpunten en controverse, tekende zich in Stadio Olimpico een zeer timide eerste bedrijf af. Juventus liet het initiatief aan Roma, dat van goede wil was, maar de doortastendheid en creativiteit ontbeerde om de Turijnse verdediging in verlegenheid te brengen.

Juventus hield zijn linies met haast militaire discipline gesloten en loerde op een counter. Gevaarlijk uitbreken lukte De Oude Dame een paar keer. Het resulteerde eenmaal bijna in een doelpunt, toen Roma-verdediger Kostas Manolas de bal in paniek bijna achter zijn eigen doelman plaatste. Roma zette daar ondanks zijn vele balbezit niets tegenover.

De eerste helft kenmerkte zich door een aantal spijkerharde Romeinse overtredingen, zoals hier van Vasilis Torosidis, die geel krijgt voor zijn charge op Arturo Vidal.

Na de pauze trok Juventus iets meer ten aanval. Arturo Vidal kreeg vijf minuten na rust de grootste kans tot dan toe, maar hij schoot voorlangs. Het duel ontbrandde na een overtreding van Vasilis Torosidis op Vidal op de rand van het strafschopgebied. De verdediger van Roma kreeg zijn tweede gele kaart en Carlos Tévez schoot de gegeven vrije trap op fantastische wijze binnen: 0-1. Het was het eerste schot op doel van de hele wedstrijd en daarmee typerend voor de efficiëntie van Juventus.

Met elf tegen tien zat Juventus nog steviger in zijn zetel. Twaalf minuten voor het einde kwam echter Roma uit het niets langszij. Seydou Keita kopte na een vrije trap van Alessandro Florenzi raak via het been van Claudio Marchisio: 1-1. Wetende dat alleen een zege zou volstaan om de titelrace nieuw leven in te blazen, ging Roma daarna va banque spelen. De Romeinse aanvalslust resulteerde echter niet in een doelpunt.

Daardoor stevent Juventus af op de vierde landstitel op rij en 31ste in totaal. Roma kan zich gaan richten op het vasthouden van de tweede plaats en de Europa League. In de achtste finale spelen de Romeinen, die vorige week afrekenden met Feyenoord, tegen Fiorentina.