Juventus, elf jaar na Calciopoli misschien wel beter dan ooit

Reacties

In dezelfde week dat Juventus zich ten koste van AS Monaco voor de finale van de Champions League plaatste kan het voor de zesde keer op rij kampioen worden. Een zege op AS Roma volstaat zondagavond. Mogelijk ook een remise, als Napoli punten laat liggen tegen Torino. VI-redacteur Reon Boeringa over de weg naar de suprematie.

Juventus, elf jaar na Calciopoli misschien wel beter dan ooit

De heerschappij van Juventus in Italië en aanwezigheid in de Europese top wordt door velen als normaal gezien. Toch is het niet zo lang geleden dat Juventus in de Serie B speelde. Bijna alle sterren hadden de club in 2006 na de gedwongen degradatie vanwege Calciopoli in de steek gelaten. Pavel Nedved en Gianluigi Buffon waren twee van de vedetten die de club trouw bleven.

Het is volgende week precies tien jaar geleden dat zij na een maandenlange Juventus-onwaardige rondgang langs provincieclubs beslag legden op promotie naar de Serie A. Dat de twee een decennium later de zesde Scudetto op rij en derde Champions League uit de clubhistorie kunnen binnenhalen als respectievelijk directeur en doelman, tekent de grootsheid van de wederopstanding van De Oude Dame. Juventus is misschien wel beter dan ooit. Geen enkele Juventus-fan had er tien jaar geleden ook maar van durven dromen dat anno 2017 te kunnen zeggen.

De huidige machtspositie van Juventus is het gevolg van slim beleid enerzijds en de ineenstorting van de Milanese concurrentie anderzijds. Diverse spelers die de afgelopen jaren in Turijn uitgroeiden tot steunpilaar kwamen gratis (Andrea Pirlo, Dani Alves, Paul Pogba) of voor maximaal tien miljoen (Andrea Barzagli, Stephan Lichtsteiner, Carlos Tévez en Arturo Vidal).

Na elke titel werd Juventus een klein beetje beter. Het elftal evolueerde van binnenlandse topclub tot de mondiale grootmacht die het al eens was, maar na 2006 nooit meer leek te kunnen worden.

Voor Italië is Juventus al een paar jaar te groot, zal zondag waarschijnlijk opnieuw blijken. Over drie weken kan ook de kroon van Europa worden veroverd. Het is een wereldprestatie van een club waarvan tien jaar geleden werd gezegd dat zij nooit meer aan de top zou terugkeren. Een prestatie waar bovenal Nedved en Buffon erg trots op mogen zijn.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.