Juve herovert koppositie, rampscenario Stekelenburg

Juventus heeft in de Italiaanse Serie A de koppositie weer veroverd. De Turijnse formatie lost door een zege op Cesena AC Milan weer af. Maarten Stekelenburg (foto) beleefde met AS Roma een rampzalige middag.

Juventus – Cesena 2-0Juventus heeft een nipte, maar belangrijke overwinning geboekt op laagvlieger Cesena. De Oude Dame is daardoor nog altijd als enige Italiaanse ploeg ongeslagen in competitieverband.

Juve moest wel een flinke inspanning leveren voor de drie punten. De ploeg domineerde, had aanzienlijk meer balbezit, maar kwam aanvankelijk niet tot scoren tegen Cesena. De bezoekers hadden punten juist nodig om uit de gevarenzone te geraken.

Een dergelijk succesje bleef uit voor Cesena. Een kleine twintig minuten voor tijd ontpopte Claudio Marchisio zich, zoals al vaker dit seizoen, tot held van de dag in Turijn. Na voorbereidend werk van Arturo Vidal maakte de Italiaan zijn zesde doelpunt van het seizoen.

Een goedkoop gegeven strafschop, na een duel tussen Cesena-goalie Francesco Antonioli en Emanuele Giaccherini, betekende de 2-0 voor Juventus. Uit de gegeven strafschop was Vidal trefzeker. Antonioli kon na zijn overtreding vroegtijdig gaan douchen met een rode kaart op zak.

Door de overwinning staat koploper Juventus twee punten boven AC Milan en nummer drie Udinese. Cesena vertoeft ook na zondag in de onderste regionen van Italië.

Fiorentina – AS Roma 3-0Het AS Roma van doelman Maarten Stekelenburg, die in de basis stond, werd al na zestien minuten spelen voor een zeer zware opgave gesteld. De Braziliaan Juan werd voor het omver trekken van Stefan Jovetic bestraft met een rode kaart en een strafschop. De Montenegrijn benutte het buitenkansje zelf. Stekelenburg zat nog wel dicht bij de inzet, maar moest toch nog capituleren.

Tegen tien man besliste Fiorentina het duel al voor rust. Na de 2-0 van Alessandro Gamberini bleek dat de klus voor de Romeinse gasten te zwaar was. Een aansluitingstreffer bleef uit.

In de slotfase werd het leed bij Roma nog veel erger. Eerst verliet Fernando Gago door zijn tweede gele kaart het veld, waarna Bojan Krkic (direct rood) het voorbeeld van zijn ploeggenoot volgde. Santiago Silva strooide tegen acht man nog wat extra zout in de Romeinse wonden door de eindstand met zijn benutte strafschop op 3-0 te brengen.

Door de nederlaag verliest Roma het zicht op de Italiaanse top. Fiorentina, dat tot dusver allesbehalve goed presteert in de Serie A, rukt verder op richting middenmoot.

Overige uitslagenCatania – Cagliari 0-1Bologna – Siena 1-0Chievo Verona – Atalanta Bergamo 0-0Parma - Palermo 0-0 Foto: VI Images