Juve geeft Barça geen schijn van kans op tweede wonder

Juventus heeft zich ten koste van Barcelona voor de halve finale van de Champions League geplaatst. De tactisch sterke Italianen gaven de Catalanen geen moment hoop op een wonder. De 0-0 in Camp Nou was meer dan genoeg na de 3-0 zege in Turijn van vorige week.

Na het spraakmakend slechte optreden van arbiter Viktor Kassai bij Real Madrid - Bayern München van dinsdagavond lag arbiter Björn Kuipers in Camp Nou onder een vergrootglas bij Barcelona - Juventus. De Nederlander kreeg het van meet af aan voor zijn kiezen, want al in de vijfde minuut ging Neymar in het strafschopgebied naar de grond na licht contact met Leonardo Bonucci.

Kuipers liet doorspelen en reageerde stoïcijns, zoals hij dat in de eerste helft continu deed wanneer met name de spelers van Barça iets op hem aan te merken hadden. Het leidde tot een verhit sfeertje op het veld, wat kort voor rust tot uiting kwam toen Barça de bal weigerde terug te geven nadat Juventus de bal had uitgespeeld voor een blessurebehandeling bij Mario Mandzukic.

Het beeld van de eerste helft: grote verontwaardiging bij Lionel Messi en Neymar.

Beide partijen haalden die rust zonder doelpunten. Barça had een aardige kans gekregen voor Lionel Messi na een passje van Luis Suárez, terwijl Messi van afstand Gianluigi Buffon op de proef had gesteld met een gekraakt schot en uit de rebound in het zijnet had geknald. Juventus stelde daar twee schoten van Gonzalo Higuaín tegenover. Met name de tweede inzet van de Argentijn, na een magistrale pass van Miralem Pjanic - even daarna betrokken bij een luchtduel met Messi waarna de laatste op nare wijze op zijn hoofd viel - was gevaarlijk.

Het betekende dat Barcelona na rust een 3-0 achterstand moest goedmaken om de halve finale te bereiken. Het kwam echter geen moment in de buurt van een tweede remontada, zoals in de achtste finale tegen Paris Saint-Germain nog wel was gelukt. Juventus stond daarvoor verdedigend veel te goed. Barça stichtte in de 56ste minuut wel gevaar via een schot van Messi, maar daar kon De Oude Dame twee pogingen van Juan Cuadrado tegenover plaatsen.

Björn Kuipers in gesprek met Barça-captain Andrés Iniesta.

Vanaf de 65ste minuut lukte het Barcelona wel om een blijvend overwicht te creëren. Messi kreeg een grote kans nadat Buffon een inschattingsfout had gemaakt na een corner, maar volleerde voor open doel over.

In de zeventigste minuut vuurde Sergi Roberto rakelings naast. Het noopte Juve-trainer Massimiliano Allegri ertoe de bus te parkeren, met het inbrengen van Andrea Barzagli voor Paulo Dybala een kwartier voor tijd. Desondanks kreeg Barça in de tachtigste minuut een enorme mogelijkheid via invaller Javier Mascherano, waarop Buffon redding bracht.

Daarmee bleef Juventus schadeloos tegen Barcelona, dat in de kwartfinale strandt. Juventus treft bij de laatste vier Atlético Madrid, Real Madrid en AS Monaco.