Junker presteert pas als hij zich thuis voelt

Voetbal International kiest na elke speelronde in de Eredivisie de Gillette Speler van de Week. Tijdens de 30ste speelronde was dat Roda JC-aanvaller Mads Junker.

Junker presteert pas als hij zich thuis voelt

Zelfs als je Mads Junker (28) heet en voetballer bent van Roda JC mag je dromen over deelname aan het WK. Mijmeren staat tenslotte vrij. Bovendien: de nationale selectie van Denemarken dat op 14 juni de eerste WK-tegenstander is van het Nederlands elftal, staat bepaald niet bol van het scorend vermogen.

Nicklas Bendtner (Arsenal) en Feyenoorder Jon Dahl Tomasson zijn zekerheidjes maar verder moet bondscoach Morten Olsen het doen met aanvallers als Rajko Lekic (dit seizoen elf goals voor Silkeborg IF), Jesper Bech (Silkeborg, acht) en Martin Bernburg (Brøndby IF, vier). Dan misstaan de zeventien treffers die Junker dit seizoen maakte in de hoger aangeschreven Eredivisie niet.

De Deen voerde zijn totaal zaterdag tegen RKC (5-1) op met een hattrick tussen de 62ste en 81ste minuut. Allemaal intikkers op vijf meter van de doellijn. 'De meeste van die zeventien goals waren niet moeilijk', was Junker na afloop eerlijk. 'Maar je moet als spits wel op de juiste plaats staan.' Zijn ploeggenoten Willem Janssen en Ruud Vormer hebben hem de bijnaam neusje gegeven.

Junker is nooit een scorende spits geweest. Bij Ölstykke FC kwam hij in het seizoen 2003/04 tot 23 doelpunten, maar dat was in de tweede divisie van Denemarken. Op het hoogste niveau bij Nordsjaelland had hij twee seizoenen nodig voor 28 goals.

In 2006 werd Junker door Vitesse ingehaald als ware goalgetter maar hij maakte die status nooit waar. In vier jaar geel-zwart kwam Junker tot precies zeventien competitiegoals, net zoveel dus als in dertig duels voor Roda JC. <br /><br /> 'Ik vind dat het nóg lang geduurd heeft voordat Vitesse erachter kwam dat ik er weinig kan', zo verkondigde Junker, dit seizoen door Vitesse verhuurd aan Roda JC, onlangs in VI. 'Ik ben nooit echt een goede voetballer geweest. De schoonheidsprijs zal ik niet snel winnen.' En: 'In Denemarken moesten ze vroeger lachen om mijn techniek.'

Dat de voetballer die vroeger volgens eigen zeggen meer uitblonk in handbal en tennis, alsnog overvallen is door een doelpuntendrift komt door zijn overgang naar de luwte van Limburg. Het verwachtingspatroon is er lager, hij geniet van het bruisende leven in zijn woonplaats Maastricht en waar hij vorig seizoen bij Vitesse nog bijna was gestopt, voelt hij van Roda-trainer Harm van Veldhoven het vertrouwen.

'Ik ben een speler bij wie de emoties van groot belang zijn. Pas als ik me ergens goed thuis voel kan ik ook presteren.'

Zozeer dat Junker zich met het opgebloeide Roda JC nog kansrijk waant in de strijd om de play-offs om Europees voetbal. Zaterdag na zijn hattrick tegen RKC kreeg hij de vraag over een eventuele selectie voor het WK. Junker glimlachte minzaam, want hij gaat sowieso naar Zuid-Afrika, als analist voor de Deense televisie. En misschien ook wel als voetballer.

'Tenslotte sta ik derde op de topscorerslijst in Nederland en wil ik dit seizoen uitkomen op twintig goals. Als spits word je vooral afgerekend op de doelpunten. Als meneer Olsen belt dan is dat hartstikke leuk. En zo niet? Dan ga ik in Zuid-Afrika lekker vakantie vieren.'

Peter Wekking U kunt niet meer meedoen. Vanavond wordt de nieuwe speler van de week bekend gemaakt.

Bekijk hier al onze video's