Juni 2016: Ajax strooit met miljoenen, revival FC Twente

Reacties

Voetbal International blikt per maand terug op de belangrijkste voetbalgebeurtenissen van 2016. In juni speelden onder anderen Davinson Sánchez, Ronald Koeman, FC Twente en Zlatan Ibrahimovic een hoofdrol.

Juni 2016: Ajax strooit met miljoenen, revival FC Twente

08-06: Mourinho haalt Bailly en Zlatan naar Manchester
Wat er volgens José Mourinho nodig is om Manchester United terug naar de Europese top te helpen? Topspelers. Op 8 juni presenteert de Engelse topclub de eerste grote aankoop onder Mourinho: Eric Bailly. De centrale verdediger komt voor een bedrag van veertig miljoen euro over van Villarreal.

Daarmee is United niet uitgekocht in juni, want op 30 juni komt de eerste echte nieuwe wereldster Old Trafford binnenwandelen. De transfervrije Zlatan Ibrahimovic tekent een contract voor een jaar en moet het spitsenprobleem oplossen. Volgens sommigen is de Zweed te oud, maar inmiddels weet iedereen beter: hij kan het nog steeds.

10-06: Frankrijk en Roemenië openen het EK
In de openingswedstrijd van het EK 2016 heeft Frankrijk met moeite gewonnen van Roemenië. Dimitri Payet was de grote man bij het gastland. Met een assist en een doelpunt gaf de middenvelder van West Ham United zijn visitekaartje af.

13-06: Fraser zet binnen Eredivisie nieuwe stap als trainer
Henk Fraser is de nieuwe trainer van Vitesse. Na twee seizoenen bij ADO Den Haag maakt de coach de stap naar de subtopper uit Arnhem, waar hij de opvolger is van de in januari vertrokken Peter Bosz en diens tijdelijke opvolger Rob Maas.

Het vertrek van Fraser zat er al even aan te komen. De coach lag bij ADO overhoop met de clubleiding en reageerde woedend toen technisch manager John Metgod en assistent-trainer Arno van Zwam moesten vertrekken.

14-06: Ronald Koeman tekent voor drie jaar bij Everton
Everton heeft zich voor de komende drie seizoenen verzekerd van de diensten van Ronald Koeman. De Nederlandse coach wordt voor een miljoenenbedrag overgenomen van Southampton, waar hij een doorlopend contract had. Koeman neemt zijn broer Erwin mee als assistent.

Niet alle trainers in Engeland krijgen een mooie promotie zoals Koeman. Sterker nog, Roy Hodgson komt helemaal zonder werk te zitten. IJsland schakelt Engeland uit in de achtste finale van het EK en direct na die blamage laat de bondscoach weten op te stappen. Het contract van Hodgson liep af.

17-06: FC Twente blijft behouden voor de Eredivisie
Heel Nederland is wekenlang in de ban van de soap rond FC Twente. Ja, er wordt een EK gespeeld in Frankrijk, maar in Nederland gaat het vooral om het lot van de Tukkers. Gaat de degradatie naar de Jupiler League nu wel of niet door? Op 17 juni komt het verlossende woord: FC Twente blijft in de Eredivisie. De beroepscommissie stelt de Tukkers in het gelijk en de KNVB druipt af.

In Enschede is er na de uitspraak van de beroepscommissie vanzelfsprekend niets dan blijdschap, maar dat is in Doetinchem wel even anders. De Graafschap dacht lange tijd in de Eredivisie te blijven, maar daar kwam verandering in toen Twente toch niet degradeerde. De woede bij De Superboeren is dan ook niet mals.

17-06: Ajax telt tien miljoen neer voor Colombiaanse talenten
Mateo Cassierra (foto) is de nieuwe spits van Ajax. De Colombiaan wordt op 17 juni voor een bedrag van 5,5 miljoen euro overgenomen van Deportivo Cali. De aanvaller wordt gehaald op aanraden van scout en Zuid-Amerika-expert Henk Veldmate.

De invloed van het nieuwe hoofd scouting wordt twee dagen later wederom duidelijk. Voor vijf miljoen euro koopt Ajax Davinson Sánchez van Atlético Nacional. Inmiddels is duidelijk dat met name Sánchez, centrumverdediger van beroep, een topaankoop is voor Ajax.

17-06: Van Breukelen moet KNVB uit het slop trekken
Hans van Breukelen gaat aan de slag als technisch directeur van de KNVB. De oud-doelman vertrekt als commissaris van PSV om aan de slag te kunnen gaan bij de voetbalbond.

'Een uitdagende opdracht in een tijd waarin het Nederlandse voetbal veel te winnen heeft', reageert de Europees kampioen van 1988 op zijn nieuwe functie. Die functie is overigens ook nieuw bij de KNVB, waar directeur betaald voetbal Bert van Oostveen tot de aanstelling van Van Breukelen alle macht had. De KNVB benaderde ook Louis van Gaal voor de baan.

23-06: Vardy laat Arsenal zitten en tekent bij Leicester
Arsenal blijft verslagen achter als Jamie Vardy een nieuw contract tekent bij Leicester City. De spits kiest er na een sensationeel seizoen en de bijbehorende landstitel voor om Leicester trouw te blijven.

Arsenal was bereid om te voldoen aan de vastgestelde transfersom van dertig miljoen euro in het oude contract van Vardy. De Engelse EK-ganger kiest er echter voor om voor het sprookje van Leicester voort te zetten. Slecht nieuws voor Arsenal, dat eerder Álvaro Morata al misliep. De Spanjaard trok naar zijn oude liefde Real Madrid.

26-06: PSV-steunpilaar Bruma kiest voor Duits avontuur
Het komt eind juni niet als een verrassing dat PSV Jeffrey Bruma verkoopt aan VfL Wolfsburg. De transfer hing al een tijdje in de lucht. Wolfsburg betaalt een kleine vijftien miljoen euro voor de centrale verdediger. Een groot deel van die transfersom vloeit direct door naar Chelsea, de oude club van Bruma.

Bruma had bij PSV het beste seizoen uit zijn carrière achter de rug. De verdediger maakte niet alleen indruk in de Eredivisie, maar ook in de Champions League. Voor Wolfsburg voldoende reden om de Nederlander naar de Bundesliga te halen. PSV is zelf ook bezig met het zoeken naar versterking. Zo informeert de club naar niemand minder dan Hakim Ziyech.

27-06: De Roon maakt megatransfer naar Middlesbrough
Veertien miljoen euro. Dat is het bedrag dat Middlesbrough betaalt om Marten de Roon over te nemen van Atalanta Bergamo. De middenvelder heeft een sterk seizoen achter de rug in de Serie A en moet het slot op de deur van de Engelse promovendus worden.

AC Milan was ook in de markt voor De Roon, maar Middlesbrough trekt door het enorme bod aan het langste eind.

Het VI Jaaroverzicht:

{"title":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","titleMobile":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:5e9d6612-8d73-4c52-9042-dc628c0ede1a","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO.","textMobile":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO."}
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.