Juni 2014: ontslag Seedorf, Koeman naar Saints

Reacties

Het kalenderjaar 2014 nadert zijn einde. Voor Voetbal International aanleiding terug te blikken op het voetbaljaar. We vervolgen onze serie met de maand juni, waarin het WK buiten beschouwing is gelaten. Zondag komt het toernooi in Brazilië uitgebreid aan bod. De terugblikken van de voorgaande maanden zijn terug te vinden bij het gerelateerde nieuws.

Juni 2014: ontslag Seedorf, Koeman naar Saints

04-06: Oranje reist met nipte zege af naar Brazilië
Wales is in De Arena de laatste tegenstander van het Nederlands elftal in de voorbereiding op het WK, maar de ploeg van bondscoach Louis van Gaal maakt weinig indruk. Oranje begint tegen Wales opnieuw in een andere formatie. Na de 4-3-3 uit de kwalificatiereeks en de 5-3-2 uit de duels met Ecuador (1-1) en Ghana (1-0) kiest Van Gaal deze keer voor 4-4-2. Door doelpunten van Arjen Robben en Jeremain Lens wordt er met 2-0 gewonnen, maar het Nederlandse volk heeft nog altijd maar weinig vertrouwen in een goede prestatie in Brazilië.

Van Gaal geeft na de wedstrijd toe dat hij de 'Wales-variant' (4-4-2) in Brazilië waarschijnlijk niet gaat gebruiken. 4-3-3 en 5-3-2 genieten de voorkeur. Tegen Australië speelt Oranje waarschijnlijk 4-3-3, terwijl 5-3-2 waarschijnlijk verkozen wordt tegen Spanje en Chili, impliceerde de bondscoach. 'Die kant gaat het op.' Robben is kritisch, maar ziet een positief punt: 'Net als tegen Ghana hebben we helemaal niets weggegeven. We hebben ook weer gewonnen. Dat is heel belangrijk, alleen spelen we op het WK tegen ploegen met wat meer kwaliteit.'

07-06: Falcao, Reus en Ribéry missen het WK
Tijdens het WK in Brazilië moet het Nederlands elftal het doen zonder de geblesseerden Kevin Strootman, Rafael van der Vaart em Gregory van der Wiel, maar er ontbreken nog veel meer wereldtoppers tijdens het toernooi dat op donderdag 12 juni begint. Zo haakt Radamel Falcao alsnog af bij Colombia, aangezien hij niet tijdig hersteld is van een zware knieblessure en moet Frankrijk het doen zonder de aan de rug geblesseerde sterspeler Franck Ribéry. Marco Reus is vanwege een enkelblessure niet van de partij bij Duitsland.

Spanje, de eerste tegenstander van Nederland, kan niet beschikken over Thiago Alcântara en doelman Víctor Valdés. Beiden kampen met een knieblessure. Vanwege een gebroken been is Riccardo Montolivo er niet bij aan de kant van Italië, terwijl Engeland met Andros Townsend, Theo Walcott en Kyle Walker liefst drie spelers mist. Duitsland mist naast Reus ook Holger Badstuber en Ilkay Gündogan. Goed nieuws is er voor Chili en Spanje, die respectievelijk Arturo Vidal en Diego Costa vreesden te moeten missen. Beiden zijn echter tijdig hersteld voor het WK. Ook Cristiano Ronaldo (Portugal) is fit genoeg om in actie te komen in Brazilië.

09-06: Seedorf ontslagen door AC Milan
Het hangt al maanden in de lucht, maar eindelijk is de kogel door de kerk: Clarence Seedorf is ontslagen als trainer van AC Milan. Zijn opvolger is ook meteen bekendgemaakt: voormalig spits Filippo Inzaghi is de komende twee seizoenen trainer van de Rossoneri. Hij was het voorbije seizoen coach van de Primavera (beloftenteam). Seedorf was sinds januari trainer van Milan, maar vanwege het voor het eerst sinds 1999 mislopen van Europees voetbal wordt hij - naar verluidt per e-mail - ontslagen.

Het verschil tussen succes (een plek in de Europa League) en falen (de uiteindelijke achtste plaats) is echter flinterdun. Op 11 mei stond het duel Atalanta-Milan in de negentigste minuut 1-1, toen Mario Balotelli met een keiharde knal de paal raakte. Uit de tegenaanval maakte Franco Brienza de 2-1 voor Atalanta. Als Balotelli de bal iets meer naar rechts had geplaatst, zou Milan zich voor Europees voetbal hebben gekwalificeerd en was Seedorf nu (waarschijnlijk) nog in het bezit van zijn baan geweest. Een ontslag op basis van twee centimeter...

10-06: Van Praag haalt uit naar Blatter
Kort voor de start van het WK zorgt Michael van Praag voor een enorme rel tijdens een UEFA-bijeenkomst in São Paulo. De bondsvoorzitter van de KNVB vraagt Sepp Blatter op de man af om zich niet opnieuw kandidaat te stellen als voorzitter van de FIFA. 'Dit kan echt niet meer', aldus Van Praag in het bijzijn van Blatter. 'U doet wel hervormingen, maar alleen van problemen die ook in uw ambtstermijn zijn ontstaan. Kijkt u wel eens op Twitter? Dan kunt u zien dat er miljoenen mensen tegen u zijn.'

'Ik heb veel moeten slikken tijdens mijn leven', reageert Blatter, die al sinds 1998 voorzitter van de FIFA is, later die week. 'Maar zoiets respectloos als tijdens de UEFA-meeting heb ik mijn hele leven nog niet meegemaakt - niet op het voetbalveld en niet in mijn eigen huis.' De 78-jarige Zwitster geeft geen gehoor aan de oproep van Van Praag en wil graag tot 2019 FIFA-voorzitter blijven.

12-06: Fàbregas volgt Lampard op bij Chelsea
Een dag voor het duel tussen Spanje en Nederland op het WK maakt Chelsea de komst van Cesc Fàbregas wereldkundig. De 27-jarige middenvelder komt voor zo'n 33 miljoen euro voor Barcelona, waar hij drie seizoenen in de hoofdmacht speelde. De Spanjaard is in Londen de opvolger van Frank Lampard, die zijn contract niet verlengd ziet worden. In dertien seizoenen kwam de middenvelder - die op 20 juni zijn 36ste verjaardag viert - tot liefst 648 officiële duels namens Chelsea, waarin hij 211 keer scoorde. Een flinke erfenis dus voor Fàbregas.

Als vervanger van Fàbregas haalt Barcelona Ivan Rakitic op bij Europa League-winnaar Sevilla. De Catalanen betalen achttien miljoen euro voor de 26-jarige Kroaat en ook zal Denis Suárez een jaar op huurbasis spelen voor de Andalusiërs. Barça is al vroeg druk bezig op de transfermarkt, want nadat de Catalanen in mei al doelman Marc-André ter Stegen hadden overgenomen van Borussia Mönchengladbach komt in Claudio Bravo (Real Sociedad) nog een keeper over. Voor beiden wordt twaalf miljoen euro betaald.

15-06: Southampton strikt Koeman
Ronald Koeman hoopte lang als opvolger van bondscoach Louis van Gaal te worden aangesteld, maar de KNVB koos voor Guus Hiddink. Het vertrek bij Feyenoord, waar hij in drie jaar tijd twee keer tweede werd, was al op 1 februari bekendgemaakt. Maar Koeman zit niet lang zonder club, want tijdens het WK tekent de 78-voudige international van het Nederlands elftal een driejarig contract met Southampton. Zijn oudere broer Erwin gaat mee als assistent naarThe Saints.

'Dit is een geweldige uitdaging voor me', aldus Koeman bij zijn presentatie. 'De kans om een roemruchte club als deze te leiden kon ik niet weigeren. Al vanaf mijn eerste ontmoeting met Les Reed (voorzitter, red.) had ik door dat dit voor mij de ideale club was.' Naar verwachting moet Koeman bij Southampton aan een nieuw elftal bouwen. Rickie Lambert vertrok al naar Liverpool, terwijl er ook aan Calum Chambers, Adam Lallana, Dejan Lovren en Luke Shaw flink getrokken wordt.

24-06: Chinees consortium richt zich op ADO Den Haag
United Vansen International Sports Co is de nieuwe grootaandeelhouder van ADO Den Haag. Het Chinese voetbal- en sportbedrijf heeft grootse plannen met de Residentieclub. Zowel op financieel als organisatorisch vlak wil het bedrijf fors investeren. Maar ook in de spelersgroep gaat United Vansen veel geld steken, waarbij er bedragen beschikbaar worden gesteld die in de Nederlandse markt normaal gesproken ondenkbaar zijn.

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn voor ADO. En misschien is het dat ook, want zes maanden later is de overname nog altijd niet afgerond. Heel Den Haag is in de ban van de miljoenen uit China. Zal de overname nog rondkomen?

26-06: AZ en FC Utrecht roeren zich op transfermarkt
Als het WK nog volop aan de gang is, roeren in de Eredivisie vooral AZ en FC Utrecht zich op de transfermarkt. De Alkmaarders, die volgend seizoen voor het eerst sinds 2008/09 geen Europees voetbal spelen, doen uitstekende zaken en presenteren op één dag Djavan Anderson, Muamer Tankovic én Guus Hupperts. Anderson komt over van Jong Ajax, terwijl Tankovic wordt overgenomen van Fulham. Hupperts is de grootste naam van de drie en wordt losgeweest van Roda JC Kerkrade, waarmee hij uit de Eredivisie degradeerde.

Ook FC Utrecht profiteert van de degradatie van de Limburgers, want de Domstedelingen halen Anouar Kali terug. Daar blijft het niet bij, want ook Ruud Boymans, Christian Kum, Rubio Rubin en Danny Verbeek komen de selectie van de ploeg van trainer Robby Alflen al in juni versterken. Daartegenover staat het vertrek van Dave Bulthuis, die aan de slag gaat bij 1. FC Nürnberg.

27-06: Herrera en Shaw naar Manchester United
Manchester United wacht niet tot het WK afgelopen is en presenteert in juni al twee grote aankopen. Zo krijgt manager Louis van Gaal bij zijn nieuwe club te maken met Ander Herrera, die ook in de zomer van 2013 al in verband werd gebracht met een transfer naar Old Trafford. Voor liefst 36 miljoen euro komt de middenvelder over van Athletic de Bilbao.

Voor ongeveer hetzelfde bedrag komt Luke Shaw naar United. Dat maakt hem de duurste tiener ooit, want ten tijde van de transfer is hij nog maar achttien jaar. De linksback komt over van Southampton, waar hij Ronald Koeman dus misloopt. Tijdens de aanstelling van de nieuwe manager is Shaw namelijk in Brazilië, waar hij met Engeland deelneemt aan het WK.

28-06: Ajax en Feyenoord starten voorbereiding
Terwijl de hele wereld kijkt naar het WK, zijn de clubs uit de Eredivisie al begonnen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Sterker nog, Ajax en Feyenoord spelen in het laatste weekend van juni hun eerste oefenwedstrijd. Regerend landskampioen Ajax treedt aan tegen SDC Putten en wint met liefst 13-1. Zonder internationals Joël Veltman, Daley Blind en Jasper Cillessen vertolkt Anwar El Ghazi met drie doelpunten de hoofdrol, terwijl ook nieuwelingen Arek Milik en Nick Viergever voor het eerst scoren in een Ajax-shirt.

Bij Feyenoord debuteert trainer Fred Rutten, de opvolger van Ronald Koeman, met een 8-0 oefenzege op bezoek bij SV Honselerdijk. Lex Immers en Mitchell Te Vrede scoren beiden twee keer namens de Rotterdammers, die WK-gangers Jordy Clasie, Daryl Janmaat, Terence Kongolo, Bruno Martins Indi en Stefan de Vrij nog missen.

Samenstelling: Arjan van den IJssel

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.