Juli 2015: tranen met tuiten, dollardouche en zandbaksoap

Reacties

Voetbal International blikt per maand terug op de belangrijkste voetbalgebeurtenissen van 2015. We gaan verder met juli.

Juli 2015: tranen met tuiten, dollardouche en zandbaksoap

05-07: bloedstollende finale
Na honderdtwintig bikkelharde, spannende en doelpuntloze minuten moeten strafschoppen uitsluitsel brengen in de finale om de Copa América. Daarin worden missers van Gonzalo Higuaín en Ever Banega de Argentijnen fataal, waardoor Alexis Sánchez de winnende mag binnenschieten namens gastland Chili. Dat doet de aanvaller van Arsenal dan ook, waarmee hij voor de veelzeggende eindstand na strafschoppen tekent: 4-1.

Lionel Messi is de enige Argentijn die zijn penalty wél tegen het net schiet, maar de sterspeler van Barcelona blijft nog altijd zonder hoofdprijs als international. En dat komt hem in zijn thuisland op keiharde kritiek te staan. De vedette had juist zijn zinnen gezet op deze prijs, aangezien hij met Argentinië óók al de WK-finale van 2014 verloor van Duitsland, maar kan niet anders dan treuren, héél diep in gedachten verzonken.

07-07: VS nietsontziend
De vrouwen van de Verenigde Staten worden voor de derde keer wereldkampioen en het machtsvertoon in de finale tegen Japan is groot. Vier jaar na de verloren WK-finale tegen de Japanse vrouwen, die destijds door strafschoppen werd beslist, nemen de Amerikanen revanche met een 5-2 overwinning. Aanvoerder Carli Lloyd, later uitgeroepen tot Speler van het Toernooi, is in Vancouver met drie treffers in het eerste kwartier (!) de grote held.

Japan was er in een eerder stadium nog wel verantwoordelijk voor dat de Oranje Leeuwinnen Canada vroegtijdig moesten verlaten. De Aziaten waren met 2-1 te sterk voor de Nederlandse vrouwen, die zich op het eerste WK ooit met een 1-0 overwinning op Nieuw-Zeeland, een 1-0 nederlaag tegen China en een gelijkspel (1-1) tegen Canada in de groepsfase hadden verzekerd van een ticket voor de achtste finale.

09-07: Deventer overschreeuwt zich
'Ik heb vorige week een te grote mond gehad.' Het zijn de excuserende woorden van Bart Vriends, aanvoerder van Go Ahead Eagles, na het korte maar krachtige Europa League-avontuur. De club uit Deventer degradeerde afgelopen seizoen uit de Eredivisie, maar bemachtigde op basis van de fair play-ranglijst toch een ticket voor het vroege Europese voorportaal.

In de thuiswedstrijd houdt Go Ahead de Hongaren door een goal van Vriends nog op 1-1. In zijn enthousiasme zegt de verdediger daarna dat hij 'niet zo onder de indruk' is van de tegenstander. 'Ik denk dat ze ons hebben onderschat in de heenwedstrijd', zegt een gedesillusioneerde Vriends echter na de 4-1 afstraffing in Boedapest. 'Ze waren nu wel heel veel beter dan wij.'

11-07: de tranen van Iker
Het sprookjeshuwelijk van Iker Casillas en Real Madrid komt ten einde. Jarenlang is de positie tussen de palen zijn vaste stek bij De Koninklijke, maar de afgelopen drie seizoenen is de onomstreden goalie ineens niet zo onomstreden meer. In het seizoen 2012/13 raakt hij zijn basisplaats kwijt aan Diego López, waarna hij de jaargang erop concurrentie krijgt van Keylor Navas.

Die strijd blijkt het begin van het einde bij de club waar hij in 1990 terecht kwam als jong jochie en waar hij in 1999 mocht debuteren in de hoofdmacht. Met Real vierde Casillas (162 caps) vele successen, pakte hij vele prezen, maar naarmate de jaren beginnen te tellen is hij overbodig geworden in Estadio Santiago Bernabéu. Bij zijn afscheid plengt hij dikke tranen van verdriet, ondanks het mega-salaris (vijf miljoen euro per jaar) dat hij in Portugal zal gaan opstrijken bij FC Porto.

11-07: Nederlanders populaire handelswaar
PSV betaalt de rekening voor het kampioensjaar. Eerder raakten de Eindhovenaren Memphis Depay al kwijt aan Manchester United en nu steekt ook Georginio Wijnaldum de Noordzee over. Hij vertrekt naar Newcastle United. Twee dagen later staat zijn vervanger echter al klaar op De Herdgang: Davy Pröpper. De transfercarrousel draait op volle toeren en Nederlanders blijken vrij populaire handelswaar in Engeland.

Zo bereikt Robin van Persie, die ineens in een uitzichtloze positie terecht is gekomen bij Manchester United, een akkoord met Fenerbahçe en trekt hij na zijn Engelse periode bij Arsenal en The Red Devils weg uit het Verenigd Koninkrijk. Jordy Clasie komt juist naar Engeland toe. De spelverdeler van Feyenoord wordt in de armen gesloten door Southampton-manager Ronald Koeman, waarmee hij eerder in De Kuip samenwerkte.

20-07: dollardouche
De Britse comedian Simon Brodkin ensceneert misschien wel de mooiste sportgerelateerde foto van 2015. De komiek verstoort een persconferentie van FIFA-voorzitter Sepp Blatter over de presidentsverkiezingen van 26 februari 2016, door een stapel neppe dollarbiljetten in de lucht te strooien. Blatter stopt de persconferentie met de mededeling: 'Dit heeft niks met voetbal te maken. Eerst moeten we dit schoonmaken.' Woorden die nog vaker zullen klinken in 2015, maar dan over de puinhoop die de Zwitser achterlaat als de belangrijkste bestuurder binnen de wereldvoetbalbond.

21-07: zandbaksoap voorbij
Gaat-ie nou wel of gaat-ie nou niet? Die vraag houdt Den Haag en omstreken wekenlang bezig. Michiel Kramer, spits van ADO Den Haag, staat namelijk in de belangstelling van Baniyas FC uit Abu Dhabi. Hij gaat op voor een lucratief driejarig contract, met de optie op nog een extra jaar. Zijn uitleg: 'Ik moet ook voor mijn gezin zorgen.' Uiteindelijk komt de club uit de Hofstad na vele onderhandelingen en toezeggingen over en weer niet tot een akkoord met Baniyas en daardoor lijkt Kramer zich te moeten richten op een nieuw jaar 'achter de duinen'.

21-07: Nanninga overlijdt
Oud-international Dick Nanninga komt op 66-jarige leeftijd te overlijden. De in Groningen geboren spits kampte al geruime tijd met gezondheidsproblemen. Nanninga debuteerde in het betaald voetbal bij BV Veendam, maar speelde het grootste gedeelte van zijn carrière in Limburg bij Roda JC Kerkrade en MVV.

Hij kwam vijftien keer uit voor het Nederlands elftal, waarin hij zes keer scoorde. Daaronder valt ook de gelijkmaker in de WK-finale van 1978, die na verlenging werd verloren van Argentinië (3-1). Nanninga is samen met Johan Neeskens (1974) nog altijd de enige Nederlander die ooit scoorde in de eindstrijd van een WK, maar met zijn kopbal is hij de enige Oranje-speler ooit die tot een velddoelpunt kwam in een finale om de wereldtitel.

27-07: Mexicaans goud
Met zes treffers in het toernooi om de Gold Cup heeft Andrés Guardado niet alleen een enorm aandeel in de toernooiwinst, de middenvelder van PSV wordt ook nog eens uitgeroepen tot Speler van het Toernooi. 'Hij is op zijn plek in Brabant, voelt waardering en moet PSV de komende maanden gidsen door de Champions League', stelt VI-verslaggever Freek Jansen in een ronkende analyse over de dan nog 28-jarige ex-speler van onder meer Valencia en Bayer Leverkusen. 'Als de strijd om de Gold Cup daarvoor een graadmeter is, dan heeft de Eindhovense club goud in handen.'

28-07: technische snufjes
Lang is erom gezeurd, heel lang. Technische vernieuwingen in de starre en conservatieve voetbalwereld. Maar de KNVB kondigt het gebruik van het Hawk-Eye-systeem aan. De Nederlandse voetbalbond testte al eerder bij wedstrijden van Ajax en Feyenoord met deze doellijntechnologie, maar geeft nu een structureel karakter aan die testfase. De eerste helft van het seizoen wordt De Arena voorzien van het systeem, de tweede seizoenshelft verhuist de installatie naar De Kuip. Het is mogelijk het begin van een technologische revolutie in het voetbal.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.