Jubilerende Kuijt beëindigt dramatische reeks Feyenoord

Na negen competitiewedstrijden zonder zege weet Feyenoord weer wat winnen is. De driehonderdste treffer in de loopbaan van Dirk Kuijt bezorgde de Rotterdammers de overwinning in het duel met FC Utrecht: 1-2.

Feyenoord begon nog belabberd aan de wedstrijd in De Galgenwaard, volledig in de lijn van de vorm van de laatste weken. Al in de vierde minuut lag de bal in het net achter doelman Kenneth Vermeer. Sébastien Haller profiteerde van defensief geklungel. De in de basis teruggekeerde Sven van Beek bleef lang hangen rond zijn eigen strafschopgebied en hief daarmee buitenspel op voor de Fransman. Die twijfelde geen moment toen hij door Mark van der Maarel in stelling werd gebracht en prikte raak.

Een kwartier later was de stand alweer in evenwicht, door geklungel aan de andere kant van het speelveld. Yassin Ayoub werd verrast door een inspeelpass in het centrum, waarop de attente Karim El Ahmadi onderschepte. De middenvelder van Feyenoord stuurde Michiel Kramer de diepte in, liep zelf mee om de bal binnen te tikken maar zag dat Tonny Vilhena hem voor was: 1-1.

De 21-jarige middenvelder wilde dat weten ook. Vilhena rende – druk gebarend - in één streep in de armen van de laatste weken zo bekritiseerde trainer Giovanni van Bronckhorst. Het was een gebaar van onvoorwaardelijke steun aan het adres van de beginnend hoofdcoach, die roerige tijden doormaakt nu zijn ploeg slechts twee punten pakte in de laatste negen wedstrijden. En voor Vilhena bleef het niet bij een gebaar en een goal.

Tonny Vilhena rent naar zijn treffer in een streep naar de laatste weken zo bekritiseerde Giovanni van Bronckhorst.

In de 43ste minuut stelde hij Kuijt namelijk in staat de 1-2 binnen te tikken. Vilhena stoomde op aan de linkerflank en legde de bal vanaf de achterlijn terug naar de vijfmeterlijn. De naar de eerste paal gelopen Kramer liet de bal wijselijk langs zich heen gaan, waarna de aanvoerder van de Rotterdammers de bal binnentikte. Daarmee tekende de 35-jarige aanvaller tegen zijn voormalig werkgever voor zijn driehonderdste goal in zijn carrière (zie tweet).

Bovendien gaf hij de club uit de havenstad het eerste zetje in de strijd tegen de moedeloosheid. Want met de wedstrijd tegen AZ in de halve finale van het KNVB-bekertoernooi voor de deur (donderdagavond) konden de Rotterdammers een overwinning wel gebruiken. En die kwam er door de treffer van Kuijt ook, want na rust bleef het net achter Vermeer onaangeroerd.

Alleen Kramer bekroonde zijn wedstrijd nog met een kopgoal op aangeven van Vilhena, maar die treffer werd afgekeurd door scheidsrechter Pol van Boekel. De arbiter was van mening dat er een overtreding van de spits op Ramon Leeuwin aan het doelpunt vooraf was gegaan. FC Utrecht stelde er daar pas in de 88ste minuut iets tegenover toen Haller - die voor rust oog in oog met Vermeer al als verliezer uit de strijd kwam - met een kopbal gevaarlijk werd. Zijn poging werd echter van de lijn gehaald door (nota bene) Kramer.

In de extra tijd waren de Domstedelingen nog het dichtst bij de gelijkmaker. Invaller Ruud Boymans tikte de bal in de 92ste minuut richting het doel, maar daar stond Van Beek om de bal weg te schieten. Daarmee stelde de verdediger de twaalfde Eredivisie-zege van het seizoen veilig. Feyenoord komt daarmee op veertig punten; evenveel als nummer drie AZ, dat deze zondag nog in actie komt tegen nummer twee Ajax. FC Utrecht - woensdag eveneens nog actief in het KNVB-bekertoernooi tegen VVSB - blijft steken op 38 punten.