José Mourinho: ik kwam, ik verloor en ik overwon?

Reacties

VI-redacteur Süleyman Öztürk blikt vooruit op de Premier League-kraker Liverpool - Manchester United. Nog even en Fort Mourinho staat weer.

José Mourinho: ik kwam, ik verloor en ik overwon?

Het is het mooie van sport, van voetbal. De werkelijkheid is vloeibaar, voor je het doorhebt stroomt deze een andere kant op. Het is maar net wie het verhaal vertelt en nog belangrijker: wannéér het verhaal verteld wordt.

Minder dan drie maanden geleden zag ik José Mourinho kwetsbaarder dan ik hem ooit gezien heb. Hij stond langs de zijlijn op Stamford Bridge, met allemaal mensen om hem heen die hem ooit toezongen, en was de trainer van een ploeg die niet functioneerde. Manchester United kwam na een minuut met 1-0 achter, na twintig minuten stond het 2-0 en het duel eindigde in 4-0. Een afgang. Een vernedering.

José Mourinho was een manager geworden die meer verloor dan hij won. De realiteit was zijn realiteit niet meer. Eerst de totale aftakeling van Chelsea, tot dicht bij de degradatiestreep, en daarna de herkansing gevolgd door een tegenvallende start op Old Trafford. Was The Special One eigenlijk nog wel speciaal? Die teneur sijpelde door de berichtgeving heen.

Meer dan ooit is het voetbal een momentopname geworden. Foto, oordelen en doorrr! De winnaar van vandaag is de verliezer van morgen. Na de nederlaag tegen Chelsea moet Mourinho alles in twijfel hebben getrokken, ook zichzelf. Hij is knock-out geslagen door Antonio Conte, net als hij ooit knock-out geslagen werd door Pep Guardiola in een Clásico: de befaamde 5-0 toen hij net een paar maanden trainer was van Real Madrid.

Het kenmerk van een winnaar is koppigheid. Incasseren en sterker worden. Jezelf opnieuw uitvinden. Je aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid, net zolang totdat het jouw werkelijkheid weer is. Daarom is Manchester United - Liverpool dit weekend zo interessant. Los van de kraker die het op basis van de historie al is. Mourinho is een ravijn ingevallen, heeft zich halverwege vastgeklampt en is bijna weer boven. Na zondag kan United, bij een zege, op twee punten staan van Liverpool.

Het kan aan mij liggen, maar ik vond Mourinho de afgelopen maanden opvallend kalm. Hij irriteerde minder, onthield zich van mind games en samenzweringstheorieën. Na de FA Cup-zege op Reading een week geleden postte de Portugees de ochtend daarop een foto op zijn Instagram-account. Te zien is hoe hij een aanhangwagentje uitstapt met pilonnen, vlaggen en plastic muren. Het is vroeg, het miezert en het veld is leeg. 'Working sunday!' is de begeleidende tekst.

working sunday!⚽��

Een foto die is geplaatst door Jose Mourinho (@josemourinho) op

Als er een rode draad is in het trainersbestaan van Mourinho dan toch deze: hij heeft de code van de kluis altijd weten te kraken. Bij elke club waar hij kwam, zag hij, verloor hij soms, maar nooit stond hij met lege handen. Het seizoen na de 5-0 veroverde Real Madrid de landstitel met een ongekend record: 100 punten.

Inmiddels is Manchester United vijftien duels op rij ongeslagen, won het zijn laatste negen duels en kreeg het de laatste drie wedstrijden geen doelpunt tegen. Nog even en Fort Mourinho staat weer.

Lees op VI PRO een uitgebreide analyse over de trainersloopbaan van Mourinho.

Programma
Tottenham Hotspur 14-01
13:30
West Bromwich Albion
Burnley 14-01
16:00
Southampton
Hull City 14-01
16:00
AFC Bournemouth
Sunderland 14-01
16:00
Stoke City
Swansea City 14-01
16:00
Arsenal
Watford 14-01
16:00
Middlesbrough
West Ham United 14-01
16:00
Crystal Palace
Leicester City 14-01
18:30
Chelsea
Everton 15-01
14:30
Manchester City
Manchester United 15-01
17:00
Liverpool
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.