Jørgensen meer dan alleen belangrijk als afmaker

Reacties

Nicolai Jørgensen zette zondag in De Kuip zijn handtekening onder de 5-0 overwinning op Roda JC Kerkrade door twee keer te scoren en tussendoor de goal van Karim El Ahmadi voor te bereiden. De Deense spits is daardoor samen met Ajacied Davy Klaassen de meest waardevolle speler van de Eredivisie met vijf goals en drie assists.

Jørgensen meer dan alleen belangrijk als afmaker

Roda maakte het Jørgensen niet bepaald moeilijk. Zijn twee goals waren intikkers, terwijl Karim El Ahmadi een verkeerde aanname van de 25-jarige aanvaller tot doelpunt promoveerde met een fantastisch schot in de kruising. Toch doet de opnieuw voor Denemarken opgeroepen zomeraanwinst in zijn eerste wedstrijden waarvoor Feyenoord hem heeft gehaald.

Vorig seizoen had trainer Giovanni van Bronckhorst met Michiel Kramer een spits in huis die zijn doelpunten maakte, maar verder weinig toevoegde aan het aanvalsspel van de Rotterdammers. Sinds de komst van Jørgensen heeft de oud-international wel een meevoetballende spits in zijn ploeg. Hoewel het voor Feyenoord uitstekend begonnen seizoen nog jong is, onderstrepen diverse statistieken dat.

Gemiddeld per wedstrijd verstuurt Jørgensen twee key passes, wat feitelijk wil zeggen dat hij per duel twee doelrijpe kansen creëert. Kramer deed dat vorig seizoen nog niet eens één keer per duel. De 1 meter 95 lange Rotterdammer was met 12,5 passes per wedstrijd ook veel minder betrokken in het spel. Zijn Deense concurrent troeft hem ook op dat vlak ruimschoots af (25,4 passes per duel, zie tabel onder).

Nicolai Jørgensen was ook in de Europa League van grote waarde door het winnende doelpunt van Tonny Vilhena tegen Manchester United voor te bereiden. De Deense spits deed dat wel vanuit buitenspelpositie.
Nicolai Jørgensen was ook in de Europa League van grote waarde door het winnende doelpunt van Tonny Vilhena tegen Manchester United voor te bereiden. De Deense spits deed dat wel vanuit buitenspelpositie.

Dat Jørgensen over betere meevoetballende kwaliteiten beschikt, is gezien zijn loopbaan niet verwonderlijk. De bij Bayer Leverkusen nooit doorgebroken Deen speelde vaak als linksbuiten of tweede spits. Spelen in het 4-3-3-systeem was dan ook even wennen, vertelde hij eerder aan de NOS. 'Ik sta nu alleen in de spits en niet met z'n tweeën. Dat is moeilijker. Hoe meer ik speel, hoe beter het gaat.'

Jørgensen vertelde in dat interview begin deze maand te zijn aangetrokken om voorin de bal vast te houden. Maar natuurlijk moet een aanvalsleider van Feyenoord ook gewoon scoren. Met vijf goals in zeven Eredivisie-duels is de 1 meter 90 lange spits ook wat dat betreft uitstekend begonnen. Ter vergelijking: zijn voorgangers John Guidetti en Graziano Pellè scoorden allebei vier keer in hun eerste zeven wedstrijden.

Door het uitstekende begin van zijn concurrent moet Kramer zich schikken in een rol als reserve. Tegen FC Oss mocht hij weer eens opdraven in het bekertoernooi. 'Ik weet honderd procent zeker dat ik beter ben dan vorig jaar. Maar goed, het elftal staat, we winnen. Maar mijn momenten komen heus wel weer.' Zolang Jørgensen zijn nieuwe club naar zeges blijft leiden, zal Kramer geduld moeten hebben.

Eredivisie-statistieken Jørgensen vs. Kramer
Speler Seizoen Schoten Passes Key Passes Goals Assists
Jørgensen 2016/17 3,7 25,4 2,0 5 3
Kramer 2015/16 2,3 12,5 0,9 14 4

* Aantal schoten, passes en key passes zijn gemiddeldes per wedstrijd.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.